Monday, April 30, 2007

light travel

Bismillah~ciplak smate2 frm sum1's blog~
Bila kita nk travel ke satu2 tempat..kita berusaha meminimizekan baju dan barang2 kita
bukan apa cuma takut nnt lambat perjalan utk smpai ke destinasi.Bila kita nk daki gunung..tinggi atau rendahkita di benarkan bawak satu backpack je..yg memuatkn semua barang2takdela berat nanti nak panjat gunung..barang2 lagi
Bila kita nk g klas pon..kita bawak sikit je peralatanfail,test pad, pencil box. paling2 banyak pon 6 7 barangsb dlm lecthall tpt takla besar sgt..kacau org sblh je
Bila kita nk balek kampung raya, kita tak bwk byk sgt bajuyang penting2 aje..lain kita tinggal kat rumah. senang sikitbalik nanti takyah cuci byk2

tapikan..bila kita travel di bumi Allah ni..tak pernah pon kita terfikir nak bawa sikit barangan
tak pernah terlintas cepat lambat nya perjalanan kitatak teringat pon yg kita melambatkan prosess perjalanan
kita kumpul sebanyak mungkin harta dunia
walhal yg menyusahkan kita kelak nnt bila d soalakan melambatkn kita smpai ke destinasi kita malah berebut2 perhiasan dunia yang tidak bernilai
tak pernah terdetik pon untuk kita memilih hanya yg penting2sebagai bekal
yg d cari adalah 'icing'bukan 'cake' underneath
yang penting tidak dikenal pasti yang d rebut belum tentu membawa manfaat
ntahlah..bukan senang menjadi senang kadang2 lebih senang menjadi susah sb bila susah..kita tau bezakan the 'icing' and the 'cake'..Musafir menuju Allah

1 comment:

  1. benar!
    memetik kata-kata Dr Danial Zainal Abidin kt UIA tak lame dulu "kl nak jumpa Allah, jgn seret sama dosa-dosa di kaki. payah. trash out bebanan2 itu dgn taubat." (hehehe..not the exact word la, ana sampaikan dgn bhs sendiri. nk copycat pakcik yg mantap ni sebiji2 mmg susah lorh)

    Taubat pun senang je sbnrnye.. cuma kite je yg nak tak nak. pelik bila x ramai yg nak merebut limitless offer yg valid selagi matahari x terbit dr barat, dan selagi nafas belum sampai di tenggorok ni. persoalannye sng je, samada kita nak defeat the nafs, or let it take control over us. but once we let it play the game, it'll take away our mind, our soul, our lives. yg paling takut.. our hereafter.

    end it up here with:
    do not let the devil ride, it will want to drive. (capital letter!!)

    ReplyDelete