Sunday, May 27, 2007

like u,admire him,love someone else.

copy-paste from darkviolet's blog,written by..syammie_89.
(saya telah edit a few ayat atas sbb2 tertentu,whatever it is,sangat interesting!!try baca till the end.serious terasa.)
Assalamualaikum. ..ni dpt kat radio ikim.fm forum bicara ad-deen smlm (jumaat mlm)...baca sampai habis tauu!!

Tajuk: Cinta Dunia vs. Cinta Akhirat

5 perkara menyebabkan manusia melupakan ttg 5 perkara:- (sy sebut 3 je,sbb x smpt salin)
1.Cinta kpd makhluk sampai lupa pd ALLAH.
2.Terlalu cintakan dunia sampai bencikn mati.
3.Cinta dunia sampai bencikn akhirat (lebey krg sama ngan no.2 tuh)
Dlm kehidupan skrg,zaman remaja adalah zaman yg paling mencbr. Kerana apa? Kerana semakin lama hidup,nafsu semakin meruap-ruap.

Sdh dikatakan "La Takrabuzzina" tp masih mendekatinya juga. Cam frenster ni gak la lelaki hntr msg dgn pompuan, pompuan hntr msg ngn lelaki ttg 1 perkara yg x perlu(ni sy saje tmbh, penceramah x sebut pon..). Sbb tuh,kte kene ikut apa yg ALLAH suruh,mmgla sbb ALLAH yg cipta kte. DIA tahu apa yg boleh merosakkan amal ibadah hambanya.
Ada satu hadis yg diriwayatkan oleh Imam Ahmad mengatakan bhw "Cinta menjadikan diri itu buta & tuli". apsal lak?? sbb ble kte cintakn seseorg nih kte sanggup mlakukan 10 perkara bodoh. iaitu:-
1. terlalu mempercayai pasangan
2. perlakuan melampau (mcm b'cumbuan)
3. sanggup b'khalwat n b'zina
4. tinggalkan ibu bapa (tipu dorg)
5. derhaka kpd ibu bapa
6. membazirkan fulus (kredit handset juga..)
7. melahirkan anak haram
8. murtad
9. sanggup murtad
10. paling penting skali...GANGGUAN SEMASA BERIBADAH (btul x?)
And then, adela sorg penonton pompuan nih tanye 1 soalan.Soalannye: -
Adakah percintaan alam remaja dibolehkan dlm ISLAM? Jike bole, mcm mane nak buat cinta tu diredhai oleh ALLAH sehingga ke gerbang perkahwinan?
Bagus soalan budak pompuan tuh.Lalu, ustaz tu pon jwb,gini:-
Syaitan mmg sentiasa akan mengganggu kte. Lebih2 lagi dlm alam remaja nih. Syaitan2 ni (x kire drpd kalangan jin @ manusia) ade 1001 cara nak gugat iman kte. Oleh sbb itu,kte ni kalo sentiasa terikat ngan masjid (slalu gi masjid la,lebih2 lg kaum adam mmg Rasulullah suruh solat kat masjid,bkn skdr solat tp hadiri ceramah,majlis ilmu..jd kte kene la ikut. kan ke kte nak tergolong dlm umat Nabi Muhammad s.a.w,mestilah ikuti sunnah baginda).Golongan2 sebegini adalah golongan yg diangkat darjatnya oleh ALLAH. kte x tau kdudukan mn ALLAH nak letak kte,sama dgn org mati syahid?same dgn para ulama'?same dgn para sahabat?kte x tau. tp mmg bruntungla org yg ditinggikan darjatnya oleh ALLAH s.w.t
lagi 1,korg tengok Mawi putus tunang kan?ade yg kcian sgt kat Ina Naim smpai sanggup boikot Mawi hanya krn dia putus tunang dgn Ina (sori ek mawi,ngumpat lak).Sbnrnye dlm ISLAM, putus tunang tuh x dikire keji cam org skrg anggap mawi gitu,tp prtunangan itu adelah salah 1 cara utk mngenali hati budi sblm berkahwin.Korg igt btunang tuh kire da bole dating n pgg2 tgn ke??mane bole!!!da kawen baru LINE CLEARR!!!

Putus tunang xpe,tp kalo bcerai mmg ALLAH murka. Walaupun p'ceraian nih Halal,tp ia adalah perkara Halal yg paling ALLAH benci tau x?Apabile berlaku prceraian,bole bergegar Arasy ALLAH tandanya ALLAH sgt murka!!
Ni ada 1 kisah ttg sorg ulama' yg kawen awal,namanya Syeikh Abd Halim Mahmud.Pd 1 hari,Syeikh ni balik rmh n nampak org ramai sgt.Sbnrnye ayahnya Syeikh ni nak kawinkan dye,sdgkan umurnya baru 7 thn.Tp ayahnya bkata, "Oleh krn kamu ingin blajar agama,maka hendaklah kamu berkahwin.."
Sbbnye lps tu kte dah xde masalah lain lg.Anak2 Syeikh yg lahir ni pn sumernya soleh belaka.
Bercinta sblm tunang ni diibaratkan spt meletakkan diri (m'hampiri) api neraka.
Dlm ISLAM,ptunangan ade 2:-
1.Rasmi
2.Antara ke2 belah pihak
Oleh yg demikian,para remaja sekalian kte hendaklah mngawal hawa nafsu.Slain tuh jumpalah org2 yg b'wibawa,tingkatkn ilmu n akhlak sentiasa (nih peranan penting bg ibu bapak,jgn biarkan anak2)
Jgn biarkan anak2 buat temujanji yg terlarang (cam dating,chatting b'2). Kalo nak jmpe gak (kalo ade urusan pntg gler ant. hidup ngn mati) pakai pakaian yg tutup aurat
, ajak kawan laen yg mahram (xleh dikahwini),tempat temujanji di dpn khalayak ramai, dan MOST IMPORTANT THING, jaga pandangan. Psl apa? Melalui pandangan dan angan2lah, bole brlakunya zina.

Kalo korg trasa mcm nak gak jumpa dgn pasangan, nak gak bercumbuan, janganlah buat (kalau nak jugak,do it the halal way,nikah)pasal apa? Pasal agama ISLAM ialah agama yg baik,agama yg ingin memelihara korg drpd sebarang masalah dlm hidup. BETUL…knape? x percaya? Kalo korg amalkan ISLAM btul2, korg ikut apa yg ALLAH dan Rasulullah suruh, ikut apa yg mak ayah suruh…InsyaALLAH hidup korg x dibelenggu dgn sebarang masalah yg teruk2. Kalo sikit2 tuh biasa le…sebagai tanda ALLAH syg kita..lg 1, apa yg korg buat akan dipertontonkan dlm berita, surat khabar n internet….x malu ke? Mak ayah tengok, sedare mare tengok, anak tengok, kengkawan tengok…x tau malu ke??? Jgn jadi cam AIMAN…sume bende x kesaaahhhh…

Semoga anda2 yg baca msg ini akan diberi hidayah dpd ALLAH dan akan dipelihara olehNYA….amiiiiinnn… ..Wallahua’ lam….sebarkan.semoga bermanfaat.

2 comments:

  1. pergh...terase plak di hati walau ku x punye pasangan...post yg bagus...mmg menginsafkn..n thnx to post this 'post'...=)

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiDecember 11, 2007 at 10:00 AM

    erm jawa.thx sbb bg comment,buatkan aku bace balik this post.huu.
    ko bace sume entry kah?

    ReplyDelete