Saturday, May 19, 2007

One litre of tears



Heh,gambar ni saya yang edit sendiri.gambar atas adlah haturo aso,hero film ni.gambar bawah adalah aya ikeuchi,yang merupakan watak utama cerita.memang kisah ini adalah 100% tentang aya.Film ni pernah menang award beberapa tahun lepas.kak bib yang recommend suruh tengok,bermakna katanya.since i'm not really into movies,x endahkan sangat.but then ada orang lain yang suggest suruh tengok jugak,so i thot why not give it a try.

aya was diagnosed with Spinocerebellar Degeneration.disease ni menyebabkan neuron2 otak penghidapnya rosak sedikit demi sedikit.so,slowly,penghidapnya akan hilang ability untuk jalan,menggerakkan badan,makan,menulis,etc.it was really sad to see aya suffer sebab sebelum sakit dia aktif dalam basket ball,budak cerdik dalam kelas.but then lama-lama,ke sekolah pun menggunakan wheelchair,nak menulis pun sangat lambat.

the story is based on aya's diary,one litre of tears and was published shortly after her death.memang cerita yang amat menyentuh hati,two thumbs up for the publisher.a movie yang boleh buat penontonnya menitiskan air mata,even lelaki,apatah lagi perempuan.a friend of mine menangis tengok every epsode.the songs dalam movie ni pun very inspiring and touching.

You'll never miss the water till the well runs dry~memang sesuai dengan cerita ni.u'll never appreciate ur ability to write sampailah otot tangan tak mampu lagi nak menulis.simple things macam tu kita susah nak hargai sampailah kita kehilangannya.that's what aya experienced.maka BERSYUKURLAH..

No comments:

Post a Comment