Sunday, May 27, 2007

recipe SUPER moist chocolate cake by kak bib


dedicated to my frens yg x dapat nak bersama2 buat cake ni.XD
here are the ingredients needed,simple je nak buat,not as complicated as it seems.
4 the cake:
4 oz serbuk cocoa
8 oz tepung penaik
1 bar butter
16 oz gula merah
4 biji telur~jgn lupa basuh!!
1/2 cup susu ideal
1 sudu besar esen vanila~utk hilangkan bau telur and wangikan cake

4 the topping:
1/4 bar butter
2 sudu gula merah
1 bar baking chocolate~we used vanhouten's baking choc semalam.
and 1/2 cup susu ideal

steps~frm my memory semate2,so kalu slh tlg btulkan.x jot down pulak smlm:
1.campur gula merah n butter.kacau sampai dia betul2 cair n colour dia berubah jadi light.
2.ayak tepung and serbuk koko.
3.masukkan tepung plus koko yg telah diayak secara bergilir2 dgn susu ideal kedalam adunan gula merah n butter tadi.tapi mesti mula dengan tepung,and akhir dengan tepung.kacau sampai sebati,if not dia akan bergentel.
4.masukkan telur one by one,and kacau jugak
5.then baru masuk esen vanila.esen vanila mesti masuk after telur sebab dia nak hilangkan bau telur.
6.masuk dlm oven,160 farenheit for 1 hour kalau jet cook,if not,40 min api bwh,n 20 min api atas bawah.[be4 masuk dlm loyang,lapik loyang dengan kertas minyak and sapu butter pada loyang.]

4 the topping:
1.didihkan air dalam periuk,and letak gelas yang tebal~(so that x pecah or retak)dalm periuk.we call it double boil.
2.dalam gelas,cairkan baking chocolate tu with 2 sudu gula merah,and 1/4 bar butter.
3.dah cair,tutup api and campurkan pulak choc yg dah cair tadi dengan susu ideal.
4.tuang atas cake after cake dah masak.

~and...SIAP!!!!~

see..its not tht comlicated.dah siap pun.costs for the bahan dlm rm17.
the morale of cake making yang sempat we all discuss semalam:
1.semua bahan yg kita guna in the process,walaupun guna sangat sikit,but still ada its own peranan dalam the taste of the cake.tanpa salah 1,pasti rasa dia berubah n x sama lg dah.same like us,all of us have their own way to contribute to the jemaah,even kita rasa ilmu kita sangatlah sedikit and x mampu nak menyumbang apa2.jangan jadikan kekurangan ilmu sbg alasan,sebab sememangnya kita perlu menyumbang kepada ummah.

2.every step yang kita buat akan bagi kesan pada hasil akhir.in my opinion,dalam hidup ni,apa yang terjadi pada kita adalah the result of what we did yesterday.and macam tulah kitar dia,apa yang kita buat hari ni akan bg kesan pada kita esok,and apa yang terjadi pada hari ini adalah kesan dari hari semalam.
Impian semalam adalah realiti hari ini, dan impian hari ini adalah realiti esok…” - Imam Hassan al-Banna


3.pakai loyang bentuk apa pun x penting,yang penting bahan yang digunakan.macam tuh jugakla dengan diri kita,luaran tu x penting,x kisahlah siapa pun kita,miskin or kaya,tapi iman di hati n our taqwa yang counts.

No comments:

Post a Comment