Wednesday, May 16, 2007

usrah

Sabtu lepas ada usrah.dah lama sangat x jumpa diorang,sebab dah 2 kali x pergi.i was kinda late sebab pukul 2 still kat tawakal since baba tengah bincang dengan tok’s doctors about her operation.but I was determined to go walaupun dah lambat and x bawak quran,buku and essay yang k bib suruh buat.since ingatkan sempat nak balik rumah dulu.it turned out to be I was the first to arrive.kesian kak bib,lama menunggu dahla dia x lunch lagi sebab dia takut muntah time usrah because of her morning sickness.shes 4 months pregnant.hee~mba budi ,pengiring masa road to java dulu pulak due 31st august,so maybe dalam 6 bulan.dah lama x dengar khabar dari dia n pak udi.huhu,31st august,hari kemerdekaan Malaysia,memang ditakdirkan jadi mujahid seperti harapan pak udi agaknya.heheh.
Usrah started at 3 o clock,5 org yg dtg.setakat ni,rasanya izyan yg paling committed and x pernah x dtg usrah.bgs btul,alhamdulillah.as usual,mula dengan tilawah ayat 25 hingga 29 surah albaqarah dan satu ayat ni I would like to share with all.

Sesungguhnya Allah tidak segan membuat perumpaan seekor nyamuk atau yang lebih kecil dari itu.adapun org-org beriman ,mereka tahu bahawa kebenaran itu dating dari Tuhan,tetapi mereka yang kafir berkata”Apa maksud Allah dengan perumpamaan ini?”….(2:26)
penerangan:org beriman sentiasa menerima tanpa banyak mempersoalkan kerana mereka tahu kesemuanya benar.Tetapi orang kafir sentiasa mempersoalkan dan mahu penerangan.sama kes seperti ketika bani Israel perlu mencari sapi betina untuk disembelih.kisahnya dalam 2:67-74.

Masa tilawah rasa macam tersentuh sangat.sungguh terasa betapa lamanya tak usrah.sesungguhnya memang betul yang rohani manusia sangat dahagakan pengisisan.manusia perlukan makanan rohani setiap masa.bukan sahaja setakat amalan fardhu setiap hari,tetapi juga kepada ingat mengingati.inilah pentingnya kita ada a group of friends yang benar-benar berukhuwwah kerana Allah,sentiasa mengingatkan kita whats right and whats wrong.yang tak segan silu nak tegur kita sebab dia sayangkan kita and dia tahu she or he is doing the right thing.
teringat pesan abg aidi(x pres karisma),as soon as u masuk ke tempat baru,bukan pilih kawan sahaja yang penting,tapi kita mesti cepat2 cari senior yang baik yang boleh guide kita,masuk group apa yg baik,macam mana nak study cara yang betul kat situ,kat mana nak cari group usrah,and also yang boleh bg motivation kat kita,so that takdela culture shock or whatsoever.we never know what can happen kat tempat baru.
By the way ,after usrah, as usual ,kami dihidangkan makanan yg besh2.heheh.kali ni homemade pizza, honeydew , and marble cake.next week,kami merancang untuk buat moist choc cake,k bib nak ajar.her recipe is like sangatlah sedap.sesungguhnya k bib sangatlah pakar buat cake and muffins.k bib kata kena start buat pagi,then petg bolehlaa swimming.:P(huge grin!!!)
Serentak dengan usrah,ayah k bib ada meeting kat bahagian guest tempat kami selalu buat usrah.i want to point out yang keluarga brother abu dzar sangatlah memanfaatkan rumah besar mereka untuk kemajuan islam.usrah2 kak bib,ibu kak bib punya meeting dengan makcik2 jim,ayah k bib,semua buat kat rumah tu.and I get to know yang k bib tarik budak2 untuk usrah pun guna kelebihan yang ada kat rumah dia,ada swimming pool.eheh.bagusnya..sama juga dengan keluarga pakcik alias.tak putus-putus orang dating ke rumah mereka.malaikat pun sentiasa melindungi rumah mereka insyaallah kerana sentiasa menerima dan melayan tetamu.Ini adalah salah satu kepentingan umat islam perlu memajukan diri sendiri dan menggunakannya untuk membantu membangunkan Islam.Ingatlah pesan saidina ali R.A,berusahalah untuk dunia seolah-olah kamu akan hidup 1000 tahun lagi,dan berusahalah untuk akhirat seperti ajal akan datang esok.

No comments:

Post a Comment