Thursday, June 7, 2007

a piece of my mind

My father pernah cakap..dia kurang berkenan sesetengah golongan yang call themselves da’ie,yang hebat pabila berdebat tentang masalah masyarakat yang kurang pemahaman..hebat menceritakan kisah orang itu dan ini..yang kononnya tidak sempurna penjagaan aurat dan muamalahnya..tetapi golongan yang tertentu ini tidak pula bersedia untuk turun padang merapati masyarakat dan membetulkan apa yang salah.mereka puas sekadar memiliki pengetahuan mereka..dan menabik dada mengatakan diri mereka hebat sebagai da’ie.bak kata orang..cakap je kencang.mereka xnak bercampur dengan golongan yang lebih cetek ilmu dari mereka.

sepatutnya,Seorang da'ie mengelakkan diri dari suka berteori, tapi lebih mengutamakan amal. Namun, aspek penggarapan ilmu juga tidak boleh dipinggirkan. Jangan pisahkan ilmu dan amal - Ust Hj Muhaimin

From my own experience,prinsip yang paling kuat kita peganglah yang akan first sekali diuji.so bila bercakap,jangan takbur.ingatlah,kita hanya sekadar hamba yang lemah.

juga jangan mudah mengatakan “baik takpayah pakai tudung kalau baju ketat macam tu”..hanya Allah yang mampu menilai amal dia menutup aurat rambut itu diterima atau tidak..sekiranya diterima,atleast rambut dia dilindungi dari disambar api neraka bukan?entahlah.sudah banyak benar jenis orang yang saya jumpa.kadangkala,orang yang dikatakan tidak menutup aurat dengan sempurna lebih banyak amalan tahajudnya dari mereka yang telah lama bersekolah agama seperti saya.*malu sendiri*.[walaupun yes,sepatutnya solat mereka mampu mencegah perkara keji dan mungkar tapi ingatlah,hanya Allah yang mampu menilai amalan seseorang itu diterima atau tidak.

my prinsip skrg yg benar2 sy cuba utk patuhi:
4 men~selagi x cukup duit nak masuk meminang jgn sekali2 toying with the word sayang or cinta..we nvr know what lies ahead..nnti kalu jmpe jodoh laen..kesian perempuan tu dah menghrap.kalu dah mmpu meminang kan senang..syg2 terus pinang n kahwin.

4 perempuan~jgn bazir2 word sayang or cinta to llki yg blm pasti jd suami..smpai masa nak kahwin,words tu dah lemau.nak buat apa2..ingat..lelaki yg baik untuk perempuan yg baik.nak ke kalau dapat suami yang buat apa yg kita buat tu?[kalau benda buruk laa]

benda ni saya belajar semasa kat maktab dulu.ada 1 group of girls tengah bersembang ramai-ramai.bila dah ramai,gelaknya juga mesti agak kuat kan?bukannnya mereka sengaja.kebetulan seorang lelaki lalu and he said"kesian laki derang nnti"..apa yang lelaki tu cakap memang agak kasar bunyinya..tapi saya malu sendiri apabila mengenangkan ada betulnya.alhamdulillah saya tidak turut serta mereka bersembang sebelum tu.

entahlah..just another piece of my thoughts..

1 comment:

  1. Salam 'alayk...
    enrty kali ni btol2 menarik bg ana.ana sggh tertarik.entry lain xkurang juga.:).btol la kate ur father,kdg2 kite ckp kite ni da'ie tp bila org wat salah sket tros cop org tu bukan2.aduh...malu sendiri la~*shy2*.hrpnya sama2 kita ubah personaliti begitu.inshaAllah.

    yg ttg nti ckp 4 men n 4 gurl tu mmg TEPAT skali.ana sgguh malu bila tgk fs kwn2/others yg xsegan silu kate rindu la ape la kat makwe/pakwe die.wut for pun ana xtaw.isk2.na'uzubillah!~sungguh kuciwa!~uhuk.baru igt nak wat entry mcm ni kat my blog tp nti dah mendahuluinya.hehe.mabruk!

    biasanya la yg ana tgk org dok sebok2 kapel sane sini ni bila kawen dah xde yg interesting pd psgn mereka kerana apa?kerana semuanya sudah mrk rasai ketika berkapel dahulu.sungguh rugi!moga2 kita semua dijauhi drpd perkara2 sebegitu.inshaAllah.jgn lupa do'a ya~

    *maaf membebel pnjg pulak*hihi

    Wassalam~

    ReplyDelete