Monday, December 17, 2007

h.y.p.o.c.r.i.t.e



bismillahirrahmanirrahim
This was a big issue when I was in taiping. There were a number of students who questioned why do they have to abide the rules. Diorang ckp;why do they need to wear socks when kat luar diorg x pernah pun pakai socks.n that’s when this issue came up.

Evilme would say,same goes with tudung kan,korg x pakai tudung kat luar,why bother pakai kat maktab?(urgh,but some did dare untuk bukak tudung masa outing.sigh..) But ofcourse I did not mutter that out.hehe..that would be TOTALLY irresponsible and emtional.ngeh.

But then,the point of creating rules is to discipline people. There are people who learnt to wear tudung bila masuk asrama, last2 lekat.bahkan pakai stoking pun lekat. Ofcourse,it wont happen sekelip mata,fake it till u make it.biasakan diri anda,semoga ia menjadi tabiat,dan keihlasan akan hadir.

Same goes with berbuat jahat. Kenapa kita tak boleh buat jahat,not even once?(we should try not to do it lahh kan.) Because it will make u terbiasa,bila terbiasa,hati dah hitam n keras, nak lentur balik pun payah.tiada lagi rasa bersalah bila buat salah.ia dah jadi part of ourselves.one sin will lead to another,macam macbeth.=P

That’s also the reason why we have to be cautious and try not to make mistakes,bukannya sekadar memberi alasan, “ahh tak sengaja.” dah tau takut tersentuh,janganlah duduk dekat2 lelaki perempuan bukan mahram. Dah tau takut tak bleyh kawal nafsu,why contact antara ajnabi without any purpose in the first place?(gulp.)

try to postpone setiap kejahatan yg anda ingin lakukan,procrastinate till the very end. that will give u time to think the badsides of the deed,thus hopefully prevents you from doing it.the urge to do it will hopefully slowly disappears insyaAllah.
It ain’t all breeze,it ain't all waltz though!~

Islam is very beautiful, every rule has reasonings. thats why we have to follow:)
Thus,the rules are created by HIM, who created us,therefore HE knows what is best.kan?

3 comments:

  1. .nadhirah ar.[tintarasa]December 19, 2007 at 9:29 AM

    hehe..yup...


    betui tuh...

    ReplyDelete
  2. yeah...betul²...thats right,
    fake it til you make it...
    because thats what makes someone changes right?
    At first its just a fake, then a try out, suddenly, why not just keep it like this...hehehe...
    anyway, nice writing n good thoughts...keep it up..

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiDecember 22, 2007 at 12:13 AM

    cuma..
    juge prlu diigt..
    Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) tidak berkuasa memberi hidayah petunjuk kepada sesiapa yang engkau kasihi (supaya dia menerima Islam), tetapi Allah jualah yang berkuasa memberi hidayat petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang (ada persediaan untuk) mendapat hidayat petunjuk (kepada memeluk Islam).
    28:56

    ReplyDelete