Tuesday, May 27, 2008

deciding

Bismillahirrahmanirrahim
Umi:Im not a risk taker, I always count my eggs before they hatch. Yes, doing that, sometimes you get lucky sometimes you don’t. I’m always like tokwaji, I’m a risk adverse. Deal with what you have. I cant decide for you, you have to decide for yourself. I don’t want to be blamed later if I turn out wrong.

Baba:
Deal with what you have right now. Don’t think of things that you are not yet sure.

The stress is mounting up.
Need to make a decision
Everyone is giving contradicting advices.
Pesan mereka, istikharah atiqah.

Kinda ketakutan.
Ketakutan tengok people in difficult situation.
Facing their hardships.
Can I face it the way they did?
Wallahua’lam.
Ketakutan bile view balik benchmark set by others.
Mampukah daku?
Tak sabar nak get all of this over with.
Will it ever end?
Mungkin tidak, selagi diri bergelar khalifah.

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita akan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari Tuhan
(Verily, there’s relief after each difficulties:al-insyirah:5)

3 comments:

  1. making decisions can never be easy.. bg ku aa..
    "can i face it the way they did?"
    y not face it ur way?
    ada time gak ku stressed out amat nk wat keputusan ni..
    tp pikir balik..
    kita buat pape pon, simple-nya kita akan either gain something or lose something..
    tp, even though we lose that something, we gain something else..

    "jangan takut salah, kerana dengan kesalahan yang pertama kita
    dapat menambah pengetahuan untuk mencari jalan yang benar pada langkah kedua"


    quote ni ada dalam post ko sblom ni kan? easier said that done..
    all d best..
    jangan takut.. mgkin lngkah kedua takda buat kita.. tp maybe berguna utk orang lain punya lngkah pertama..
    heh.. again.. easier said that done..
    all d best aa yer..

    (banyak gak posts ko yg dilabel as "stressed".. tenanglah..)

    ReplyDelete
  2. i thanked HIM for making me open this blog n read this particular comment today.adviceS yg sgt soothing n kne pd tmptnye.thx chong~
    seems like im nt following the advice I suggested to other ppl.
    cliche kot?
    huhu~
    byk eh post stressed?lps ni tukar la name label tu,hurm.
    reading ur comment made me think, ye btol, akn ad consequences to whichever decisions i make, but each thing happens for a reason kan?
    ive told myself once, tak wujud reason untuk sedih sbnrnye as everything happens for a reason and perlu hdpinye dgn redha... i guess.

    ReplyDelete
  3. hmm...nampak mcm ada decision penting yg perlu dibuat kat belah sana. am not able to understand what it is all about right now. tp hopefully segalanya dipermudahkan. i am also bad in making decision, slalu leave it to my parents utk buatkn.. ngeh3.
    anything it is.. buatlah pilihan yg dirasakan terbaik lps istikharah. time tu, apa2 pun yg dipilih, inshaAllah semuanya baik-baik belaka. yg penting, krnNya. pastu toksah serabut2 dah..bleh tarik nfs lega =D

    "fa iza 'azamta fa tawakkal 'alaAllah.."
    dan stlh kamu berazam makan bertawakkallah kpd Allah

    ReplyDelete