Tuesday, May 27, 2008

Rube Goldberg project.

bismillahirrahmanirrahim
This entry is going to be long. I refuse to make it short, heh.

We got the assignment more than a month ago.
My group and I made a cereal pourer, it consists of 20 steps. Incase you don’t know what a Rube Goldberg machine is, ia adalah machine yang macam dalam cerita “honey I shrunk the kids” punya breakfast maker.

Alhamdulillah the morning of the presentation we bumped into Wen Cheng who was bringing his project with his father’s van. Dengan menggunakan talian persahabatan selama setaun kitorang mintak tumpangkan machine kitorang.Alhamdulillah that settled one huge problem.later you will know why. Sampai di college, kami awal sejam, on purpose.And we tried a few launches, dan tiba2 semua tak menjadi!

Guli semacam mogok takmo jalan.Si botol air utk plain water juga macam puasa je tak larat nak jatuh, kalau jatuh pun tak mampu beratkan tegangkan tali untuk tuang susu.
We kinda panicked, masa tu mulut terkumat kamit berdoa macam2.

5 minutes before masa yang dijadualkan, mr tan tiba dan terpegun dengan projek kami.
But we were not ready to show it to him kerana mogok yang dilancarkan oleh botol air and guli.Sangat tensi, but then hopes were up since we are allowed to launch the machine for three times. Mr. Allan pulak asik cakap very attractive, dan asik suruh kami launch. He took a video and many pictures of it. ;)

Cubaan pertama:
Guli tak jalan,walau dah modified.Lepas berpuluh2 cubaan, kalau guli berjaya jalan pun, ada je yang salah letak botollah, yang salah letak lokasi guli,and lupa onkan suis kipas kecik.And mesti kitorang akan intervene once,makanye tolak 2 markah.Sangat3 dissapointed since the day before tak pernah pulak timbul apa-apa masalah.Ada sekali, kamal modified tempat guli tu,dan sangat confident that this time it would work well.
Memang jadi,tapi selotape kat one of the steps terputus.
Gam kat cardboards pula makin lama makin hilang sebab asik tumpah air.
Heartbroken sungguh2.

We tried once again, and this time juga tak menjadi.Mr. tan sudah ketawa, melihatkan our determination.haih.Kecewa sebab ada je group yang dapat full mark.
But then we did not give up, sebab mr tan said something yang membakar semangat.
“Actually this is the most creative project of all groups”
A Chinese boy argued: “Every group is creative lah sir,”
Mr Tan: “Yes,but they have lots of various steps, instead of repeating one same process over and over again, and they use water.”
So did Mr. Allan who kept saying what a nice work we did, and how it was very creative.
Maka terubatlah hati yang lara.Takdelah kecewa sangat, agak berpuas hati. We did our very best, walau masa tu asyik muhasabah ape kesilapan yang kitorang buat. Banyak kot sebenarnya.

Btw, we managed to attract a group of primary school students, and capture the attention of many audiences. Sangat cuak sebenarnya bila orang berkumpul ramai2, kalau tak jadi pasti malu.tapi budak2 tu tak kisahlah,hueh.

Selesai mengemas pagola yang sudah mula berbau susu dan cornflakes, we went to see other groups progress.(padahal before tu pun dah jalan2,haha)
There’s one group yang belum launch walau sekali. Their steps were very complicated, kalau jadi memang semua orang akan tengok tak berkelip mata.sangat kreatif! Cara nak launch pun very logical, hanya letak mug, and then the whole process would start, and in the end a spoon will stir the drink in the mug. Cool kan? The thing is, that morning they had a transportation problem that they brought the machine on foot to college. On the way, many things fall off and did not stick in place. We tried our best helping by giving moral support dan bagi pinjam barang. And bagi makan cereal.haha. Poor them, the project contributes 10% of our final marks. Semoga report mereka akan membantu markah.

One of the other group’s project that I feel worth sharing is hidayah n syuhaidah’s group. Not only they got full marks during the launch, their model is sangat cantik! Kemas and yet not that simple.This is mine.

We started off the machine dengan tekan pen, yang akan tolak kereta mainan.
The steps I like best is after a ball bearing push a wooden car that will fall onto a see saw.
In the same time, kereta tu tarik botol air jatuh,mengisi air dalam Tupperware. Tupperware tu attached dengan susu via a string, maka bila cukup berat dia akan menarik susu untuk jatuh ke dalam mangkuk.
Kereta yang jatuh atas see saw tadi akan tolak another guli jalan masuk ke satu step yang sangat bermasalah sebab gam dah mula hilang, and gluing it together is NOT at all an easy task. Next, guli jatuh, masuk in a spiral hose, dan ball bearing masuk ke tempat yang rupa macam main pin ball.
The ball bearing would be attracted to a magnet, melekat disitu maka melengkapkan litar untuk kipas kecik.
A string connects the small fan and the cereal box opener, maka bila kipas berpusing cereal box akan terbuka dan tumpah ke dalam mangkuk susu tadi.
Maybe kelebihan group kami adalah 2 steps berjalan serentak, satu untuk menuang susu dan satu untuk bukak cereal. Hamdanlillah everthing is settled.On June 2nd, I will face my final papers!~Semoga semua ICPUians berjaya dan lepas cut off point dan sponsors akan terus hantar students ke sini, it was a great one year, eventhough sangat hectic.

The step I like the best, air jatuh dalam Tupperware, Tupperware tarik botol susu.

8 comments:

  1. da lama teringin buat benda camni..
    coolio~!!
    sangat suka..
    haha.. but nvr get d chance..
    n kalo ada, rasanya payah to get d rite team..
    heh.. dak medic.. chances utk experiment ngn cadaver ada aa kot..
    neway.. nice~!! all d best~!

    ReplyDelete
  2. huiyoooo
    sonoknya dpt keje cmni.
    siyes jeles sesangat laaa ng awk.
    mesti cm "aaahhh.leganya bole jalan.." bila success n rs cm.."cipan btol.xjalan pulak.arghhh.cmne nihh?????"bila fail.haha
    btol2 wt kt tingat zmn muda2 kt dlu.
    game eureka.kena reka stage nk selamatkan telur dr tmpt tgi.huahahahaXD.cumelnya sy.

    ReplyDelete
  3. to alhadeed:
    chumelnye anda?
    errkk i doubt it la athe.haha.
    btw, yup mmg rase cm tu pon.idea wat project ni frm a lecturer, n die kate proj ni penting to be an engineer(pray tht i'll bcme one)sbb latih kite solve probs.
    tp memule agk tak puas hati sbb last yr's proj wat trebuchet je, susah gak but not as banyak kerje.

    ReplyDelete
  4. to zarith shafie:
    dh lame nk tanye asl pilih name nih ea?sgt sedap.btw,
    kalu ko wat proj ngn cadaver gtau yeh.nk tgk nk tgk.hee

    ReplyDelete
  5. mashaAllah...what an experience!!
    jeles nyeeee... rindu sgt kat kimia and addmath (takde kne mengena sgt pun ngan entry ni :p ngeh3) Congrats yer!! Smg m'jd engineer yg ulung cam ilmuan2 kte dulu. your presence in this field akan menambahkan lebih byk invention2 baru inshaAllah. thought of a nobel prize yet? ;)

    ReplyDelete
  6. sedihnye group yang tak menjadi tu.kesian kan2.harharhar

    ReplyDelete
  7. haha.tht sounds pathetic, coming from the group mmbr itself.
    btw, didnt know tht u blog

    ReplyDelete
  8. i was into blogging before.but for now i just stalk other ppls blogsites lah.ehem

    ReplyDelete