Thursday, July 3, 2008

mahu bersyukur.

bismilahirrahmanirrahim,
dulu selalu terpempan bila orang mengeluh tentang nasib mereka.mereka khayal dan asyik mengenai perkara2 yang saya rasa insignificant. sering sahaja saya kata pada yang lain there's much more to life than that.

dan baru saya perasan.paku dulang paku serpih.saya pun mcm tu juga.tapi dari aspek lain,dalam akademik.hanya sedar haritu, bile fm sebut "muslim intellect".tapi,'muslim'kah saya?muslim itu orang yg islam. islam itu gaya hidup. daripada deductive reasoning, adakah saya muslim?intellect tak usah cakaplah.
the ckp-berterabur side of me dah keluar.

my world is NOT only about academic!
ya Allah, tlglah igtkan daku selaluuu.fm reminded me abt this when i freaked out while waiting for mara's decision,hearing the news of economic recession and unstable politics.and now, as the result is already known, i think i am being ungrateful. i got what i wanted+dreamed of+ummi n baba hoped for.my first reaction was congratulating the friend who told me the news.i was seriously happy for those who succeed in their appeal for twinning taylor's-uk 2+2.and i felt nothing about my own piece of good news**.i had to force myself to dial ummi's number to break the news.i wasn't happy, let alone excited. i was f.e.e.l.i.n.g.l.e.s.s.

tapi saya mahu jadi hamba yang bersyukur.
di kala kakak mengingatkan suruh sujud syukur, saya hanya mampu diam.
Sesungguhnya Allah sentiasa melimpah-limpah kurniaNya kepada manusia
(seluruhnya), tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur. (سورة
البقرة ,Verse 243)

Oleh itu bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu). ( سورة آل عمران , Verse 123)

-->kne beljr brtqwa utk beljr bersyukur,hu.


dyla:hidayah tu susah nak dapat.sekali kita biarkan ia pergi, akan datangkah ia kembali?wallahua'lam.so grab it when u sense it.learn and apply the lessons u have learned.

saya bagaikan mahu lari dari realiti.
hurm, such a negative statement kan?
tiadakah yg positif tentang lari dari kenyataan?
saya kurang pasti.tapi saya NAMPAK hikmahnya kalau lari dari kenyataan ni.

p/s:tak mahu serabut dah, tak mahu kata "kalau tak pergi boleh tak?" dah, tak mahu sedih kalau sesiapa mention pasal leaving, ive got what i wanted, alhamdulillah.it's time to turn it into reality.no pain no gain.sekejap je pergi,1 atau 2 tahun tak lama insyaAllah.plus, i NEED to go.

**keputusannya:alhamdulillah, secara rasminya mara benarkan kami ke canada insyaAllah, dan untuk yang lain twinning di taylor's-uk.chongrats everyone.jom jangan hampakan tax-payers,okeyh?)

4 comments:

  1. so, u guys separated into 2 - ada twinning ada tak?

    and u've got the 4 yrs prog?

    hehe, sorry confuse sket.

    anyway, u've said u are hard to adapt new environment. so tak perlu tukar2, insyaAllah u'll manage to succeed better.

    ameen.. =)

    ReplyDelete
  2. aku tersentuh gle dgn name anak dr. mumtaz hari tuh.apebende exactly?tp ade pasal mujahidin kan??
    aku tujukan nama tu, khas utk diri aku, ko, dan kengkwn

    peace!! =)

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiJuly 3, 2008 at 3:35 PM

    2 deremind:
    4 mara studs only,yg below 80% akan teruskan degree in taylor's,then continue kat uk for the 3rd and final year.
    yg above 80% akan ke canada as planned iAllah.im in the latter grup,alhmdulillah.psl adapt tu,betul3!thts the hikmah kot.wee.oh iAllah,ameen:P
    thx fer the comment k nazirah!

    to ain:
    kan aku dh kate,mmg best je cte prob kat ko.hu,advice yg sgt mengharukan.name anak die sumayyah mujahid.=D

    ReplyDelete
  4. give urself some time, maybe dalam penantian tuh awak banyak fikir other options and once the desicion came out, mindset awak dah lain?

    InsyaAllah it'll be okay in a month. Btw, Guelph is about 30 min from Mac. :)

    ReplyDelete