Monday, September 1, 2008

safely arrived :)

Bismillahirrahmanirrahim,
Salam dari bumi ottawa.arrived here at 335 pm, on the 30th of August, atau bersamaan dengan 3.35 pagi 31 August 2008 waktu malaysia. Selamat hari merdeka, dan selamat belajar di sekolah ramadhan.

846 am, 31hb waktu ottawa.
At the airport on the 29th, terima kasih tak terhingga kepada yang datang berjumpa atau menghantar atau bermesej atau menelefon.All of you made me distracted and happpyyy alhamdulillah.jzkk.maka tak sempat bersedih(baca:menangis) kecuali masa salam dengan baba at the escalator. N adik afifah was behaving very differently that night. Sungguh manja dan sentiasa menyendeng kat aciknya setiap masa termasuk ketika briefing. I am grateful for that. Ammar pula tidak mahu peluk langsung, Cuma he did say goodbye and i gave him a bear hug by force=D .A special thanks to azie kak shida wani who came to remind me to correct my niat of going to canada. Sangat grateful. :)

i received many ‘love letters’ that day, hanya dua (tima’s and hakimah’s) yang ter-masuk dalam handbeg, which helped me to get through the 12 hours in the flight to london. Gambar2 dalam camera helped too.Hadiah2 dan ‘loveletters’ lain kebanyakkan dimasukkan dalam handluggage yang masuk dalam overheadcompartment dalam flight. Masa transit pula hanya mampu keluarkan yang berada di outside pocket of the bag. Makanya baru tengah malam semalam saya baca the rest of it. I was alone in the room, opening my handluggage to take out my toilettries, when i found the letters. Hampir bergenang air mata. (esp athe punya).Susasana yang sangat sayu.

Mendapat berita dari malaysia mereka dah mula puasa 1hb, barangkali di malaysia semua sedang berterawih saat ini.i am now at encik harun’s house. He is the councellor to the embassy here. Anaknya, abg khairul dan farah pelajar di univ of ottawa, sangat ramah dan banyak menolong. Semalam kedatangan kami kat airport dijemput second year studs , and their first greeting was “ jemput2, jangan malu2”. My first impression of canada was “subhanallahhh cantiknyyaaa!”it is very greeny here, and i love trees.banyak experimental farm, the sky was very clear yesterday, the buildings are a bit old fashioned but cantik, the road is very empty compared to kl, the breeze was nice, and many more.

Then we were brought to the cardinal, a guest house near here where the boys put their stuffs, solat, (ive prayed earlier), then we went off to where i am now. Setibanya kami disini sangattt ramai yang menaymbut, kak aini, nanue, n mira were already here, helping the owner of the house to cook mihun sup yang best, kuih muih malaysia yang sangat banyakk, plus nasi minyak. Best2 makan. Sangat ramaiii keluarga diplomat2 malaysia/brunei/singapore turut berada disini semalam. Maka meriah sungguh macam open house raya. After an hour, menyusul kedatangan siti sarah, shida, jenie, alvina n dzulhafizi yang transit di frankfurt. 14 pelajar jpa yg turun di montreal hanya sampai jam 1 pagi, setelah stuck around 6 hours di kastam airport.

Alhamdulillah perjalanan group saya tidak berlaku sebarang masalah, beg2 tidak di periksa langsung walaupun ada yang menyeludup rokok. -.-

Kami akan mula tarawih dan sahur malam ini.masih nggak tahu gimana suasananya.we’ll only move in to our own house tomorrow, 1 hb september. Hari ini jadualnya akan ke carleton univ. Sekian dulu.nak webcam dgn family. sume tidur:’(

10 comments:

  1. huaaa~nt dah sampai sane? sorry sgt ana lupe. bile bace blog aliah, baru ana cam teringat. waduh,what a bad memory!huhu~ patot la nt nye status kat ym smlm -abg,adik,kakak bangun!. ana cam terpk, asal nt wat status camtu.huhu. rupe3nye nak webcam ngan diorang~wala..sedey xdpt jumpe b4 nt fly.bile tah lagi dpt jmpe nnt kan.hmm~ anyway, slmt berpuasa dirantauan ya :) . jangan sedih2,innallaha ma'a anti :)

    p/s: jgn lupe update blog n post la gambar2 kat sana ye!hehe :D

    ~keep in touch~

    ReplyDelete
  2. uuu.. gi negara orang terus pose n raya sana.. pengalaman menarik..
    time ku blom sure bila..
    huhuhu..
    sure best kat sana kan??
    trees.. greens.. one of my favourite subjects dalam photography.. tp yg mmg faveret adalah langit especially yg biru dengan tompokan awan putih..
    kerna di mana2 saja bole tgk langit..

    sedei pip nanges.. huhuh.. it wasn't me rite???
    jelas gak aa de slalu gi peluk ko..
    n 1st time kot jumpe ammar.. menarik.. hehe.. n sorry ku komplot ngn dia.. kidding.. heheh..
    marah ke?? huhuh..

    take care of urself ya~!
    n slamat menyambut ramadhan...

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiSeptember 1, 2008 at 8:49 AM

    2 khazinatul asrar:
    oh tidak mengapa, :). abt the status, oh haah, mase tu desperate gak aa nk webcam dgn mreke sbb baru dpt connection.uhu.tp tgh mlm sape je yg bgn.gmbr?menyusul kmudian insyaAllah.
    salam ramadhan too. kami baru nak start in a few hours.

    ReplyDelete
  4. atiqahmohammadkhuzainiSeptember 1, 2008 at 10:38 AM

    2 zarith shafie:
    haha.pip sllunye tak gitu.shes not tht manja with me.tapi mlm tu cm die tau i'm leaving kot.de nnges sbb takut tgk alien2 cm ko.haha.tade ah.oh n yesss, i love trees n blue sky!aman la dok sini. a nice place to study i guess.
    ko komplot ngn die eh?no wonder giat sgt kamar angin PALSu tersebar.ohoh.

    ReplyDelete
  5. so great to hear from u..alhamdulillah thummalhamdulillah..have a fantastic ramadhan there in ottawa yeah..tarbiahnye pasti berbeda..jgn lpe makan taw!hehehe..dun wanna see anudder me in u..haha!eat up me fren..hekhek
    ~syaimaa'~

    ReplyDelete
  6. uuu... dengki..
    nk pi tmpt camtu..
    arap kat ireland dpt aa U yg lebei kurang camtu..
    lawa n tenang je..
    sonok sket amik gmbr..

    ReplyDelete
  7. salam ramadhan dr bumi malaysia,
    best2 pngalaman di neg org ni..
    28 hours filght..xleh bayang..
    ammar di US pon lama juga..
    slamat dtg ke bumi canada yg indah
    dikatakn ant tmpt yg plng slamat di dunia

    ReplyDelete
  8. to syaimaa':
    haha, kite mcm serupa je?oh ye, tatau lg berbeza ke x.uhu.
    to zs:
    eh cm da lri jek niat nk di ireland?xp
    to 'adz:
    thanks, salam ramadhan dari bumi ottawa pulak.eheh.plg slmt?hurm, insyaAllahla.alhamdulillah for the first day kami still dok kat umah uncle duta ni.sgt best makan. =) kesian pd yg dah masuk residence in campus.

    ReplyDelete
  9. wey bes nye korang kat sane.isk.see you in winter break.if i can make it there.haha. oh yea, happy ramadhan amki

    ReplyDelete
  10. all d best di sana..best2..doakan yg terbaik utk kami di sini! (^_^) stay keep in touch ya~ take care

    ReplyDelete