Sunday, October 26, 2008

of baju.


bismillahirrahmanirrahim,
ketika sebuah gathering makan-makan bukan raya,

saya disoal tentang pakaian solat kami kaum-kaum perempuan disini.

obviously, the Q came from a guy.

jawab saya, sudah pastilah kami hanya solat dengan apa yang kami pakai ketika itu.

walau dia sendiri sudah sangat maklum tentang hal ini.

kata saya lagi, itulah kata orang, pakaian yang menutup aurat ialah apa yang kita selesa untuk solat dengannya.masa open house raya lah paling senang, semua sangat selesa untuk solat kerna berbaju kurung.

tanya beliau; kalau kebaya ketat macam mana?

saya:err, they usually put a long sweater on.

dia:dah tu, ko rase ko yakin tak solat dengan baju ko sekarang ni?

saya:-.- (terkedulah juga pakaianku dipersoal begitu,cett).

dia:takpe-takpe, aku yakin.


quoting megat at his blog: ada ilmu yang tidak boleh dipelajari, iaitu ilmu yakin.

tapi kalau dengan bodoh sombongnya yakinkan diri sendiri, tidak boleh juga, kan?

muhasabah atiqah muhasabah.

p/s:ppl of ottawa, tak payah nak teka who was it ;)

8 comments:

  1. ilmu yakin mcm sgt susah jugaklah kan? ntah, ana la ni.huhu. kdg3 susah nak yakin dlm bab2 yg sgt tough n perlukan hujah yang kukuh. kelemahanku =_=

    anw,ok wut pakai mcm tu? yakin2 :D

    ReplyDelete
  2. asalkn pakaian itu sopan dan menutup aurat...

    ReplyDelete
  3. 2 kak syaz:smg Allah trime amln kite=)
    ssh nak yakin?mybe tu klbhn jugak kot.sbb nnt org kne bg lg byk dalil to convince u, make lbh byk ilmu.kot?heh.
    2 ak1:doakan Dia trime amln aku..

    ReplyDelete
  4. tanyalah balik, apa kriteria menutup aurat semasa sembahyang?

    I wonder kalau derang ni tgk minah2 yg bukan malaysia lain berpakaian ketika sembahyang. yg siap pakai cutex, jeans ketat, kaki exposed. tak sah ke sembahyang mereka?

    Back to the topic. mana yg lebih dipreferkan, tinggal sembahyang kerana pakaian?

    hmm jangan pulak nnt ada yg menjawab, ini adalah salah satu alasan untuk meringankan ibadah solat

    ReplyDelete
  5. kak jidah?kak zidah abg mo eh?ades!erm, dedah kaki ade pndpt yg benarkan.cutex?ketat?err, no comment.sdh tentu sy tak stuju tgl smyg sbb pakaian~tp mybe it shud be a motivator tkr style pakaian kot?walau sy pon mcm BYK kne improve.hypocrite i am.

    ReplyDelete
  6. agree with atikah miki, kalau tak silap dedah kaki ni mazhab hanafi berpendapat boleh(uncited,sori)..dats y kalau pergi buat haji,kena hati2 kalau terpijak kaki pompuan time tawaf. pasal baju ketat,erm..

    ReplyDelete
  7. kak jidah yg gebot nilahOctober 31, 2008 at 12:40 AM

    jeans ketat, cutex, nampak kaki adalah anology sahaja. the concept here jangan cepat melatah lantas mengkritik apabila melihat sesuatu benda yg tak selaras dgn apa yg kita dah kununnya dah arif.

    bercakap pasal mazhab hanafi, a friend of mine, semayang pun nampak jambul and pakai baju lengan3/4. Do i have the right to say that her solat is invalid? but i very much believe she is so yakin her solat is sah. :)

    ReplyDelete
  8. to kak zidah yg comel dan masak best,xp: point taken.konsep me holier than thou again, nauzubillah.but i guess i was having mazhab syafiee followers(read:malaysians,heh) in mind.
    to mr kaham:double erm?
    aih sume ppl of ottawa dah sampai sini ek.hurm3.

    ReplyDelete