Thursday, November 13, 2008

Counter rigidity 1

bismillahiraahmanirrahim,

when the whole world disagree with you, that doesn't prove you wrong.
when someone objects something you have believed in for so long, that doesnt mean you are right. open up your mind and let them speak.

will you?
dan, jgn haramkan apa yang Dia tidak haramkan!mana dalil kamu?

Al-A'raaf:
32. Katakanlah: Siapakah yang (berani) mengharamkan perhiasan Allah yang telah dikeluarkanNya untuk hamba-hambaNya dan demikian juga benda-benda yang baik lagi halal dari rezeki yang dikurniakanNya? Katakanlah: Semuanya itu ialah (nikmat-nikmat) untuk orang-orang yang beriman (dan juga yang tidak beriman) dalam kehidupan dunia; (nikmat-nikmat itu pula) hanya tertentu: orang-orang yang beriman sahaja) pada hari kiamat. Demikianlah Kami jelaskan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu bagi orang-orang yang (mahu) mengetahui.

33. Katakanlah: Sesungguhnya Tuhanku hanya mengharamkan perbuatan-perbuatan yang keji, samada yang nyata atau yang tersembunyi dan perbuatan dosa dan perbuatan menceroboh dengan tidak ada alasan yang benar dan (diharamkanNya) kamu mempersekutukan sesuatu dengan Allah sedang Allah tidak menurunkan sebarang bukti (yang membenarkannya); dan (diharamkanNya) kamu memperkatakan terhadap Allah sesuatu
yang kamu tidak mengetahuinya.

~~~~
english translation:
32. Say, "Who has forbidden the adornment of Allah which He has produced for His servants and the good [lawful] things of provision?" Say, "They are for those who believe during the worldly life [but] exclusively for them on the Day of Resurrection." Thus do We detail the verses for a people who know.
33. Say, "My Lord has only forbidden immoralities - what is apparent of them and what is concealed - and sin, and oppression without right, and that you associate with Allah that for which He has not sent down authority, and that you say about Allah that which you do not know."

~~~~
mcm mana bio?mcm mana calculus?:allahua'lam.bismillahitawakkal'alallah.
mcm mana lab ecor:innalillah.pendrive cannot be read.printing exceed allowable ape ntah.hantar yg ntah hapa-hapa je.tapi benar, la hawla wala quwwata illa billah.

2 comments:

  1. Replying to your comment to my lastest post here:
    Sronok lak, looking at how much you are into the topic of rigidity these days. sekurang2nye ade jugak benda nak difikirkan to pass the time. Kwn anda itu, inshaAllah akan berubah.. by time jugak. Maybe she won't listen to those around her much. Tp jika diberi buku yg khusus ttg tajuk itu, yg ditulis oleh an 'alim, maybe hatinya akan tergerak utk menerima.

    Oh dan bout exam.. biasanya bile kite kurang yakin tu la result tetibe un-sangka-rably jadi mantop. Hehe.. cmtu la yg slalu jadik kat ana. Anyway anyhow, tawakkal is the best, and the most right thing to do now. Jgn berhenti berdoa: Doakan kebaikan utk lecturer, utk kawan2. Doakan lecturer menanda dlm keadaan tenang tak berserabut etc.

    In any given situation, Redha is always the best armour in combatting anything the world throws at us.

    All the best, Ika. nnt bitau result naa..hehe
    Rindu!~~~~

    ReplyDelete
  2. huhu..bittaufik wannajah tiqah..
    mcm lambat je wish selamat berjaya ni..huhu

    ReplyDelete