Thursday, January 15, 2009

jangan mengeluh.

bismillahirrahmanirrahim.this, is a piece of crap. don't read as i really believe that you have many better things to do.

i was miserable all week. 
kakak said, "hold on,"
a friend overhere scolded me, "asal banyak sangat mengeluh ni?"

nevertheless, after this kind of week, i was kinda determined to go home this summer. tak kira apa, nak balik jugak. as i get back to my rational mind, sekarang dah berbelah bahagi nak balik ke tak. balik. tak balik.

baba kata jangan balik, find the experience you wont get after you graduate.
umi used to say (sejak zaman icpu lagi), wajib balik every year, if i dont want to use my money then she'll pay, but now ummi says its really up to me and she doesn't mind. 
tok suggests that if i dont go back then we would meet in kakak's place.
kakak suruh balik.
abang has no say.
ahmad kata tak balik pun takpe, tapi pos hadiah. T.T
ammar and afifah keep on asking me when i'll be home =)

seniors in ottawa kata kalau tak balik masa first year, homesick lain macam, so lebih baik balik first year and stay second year kerana jiwa anda akan lebih tabah.[tapi daku wajib balik second year, so my case is kinda different]. atau, perlukah daku menjadi 'orang kaya baharu' dan balik setiap tahun? we'll see. oh, and saya sungguh sungguh fobia naik kapal terbang dan transit lama-lama. hu.have to count in that factor too.dan summer disini insyaAllah bermanfaat, insyaAllah.

terbaru di carleton, semua orang berbicara soal yang sama. suhu dan cuaca -40C selepas snow storm kelmarin, bus strike yang masih berjalan dan tak nampak penghujungnya, dan vote untuk strike TA(which comes to the probability of the university closing, as what happened to york university. if this happens, then it would be very easy to decide. tak balik, sebab memang tak boleh balik since semester will be extended).

moral of the story:jangan banyak mengeluh, atiqah.
p/s:after 4 days of breaking down, only Allah knows why and how, tetiba laptopku boleh on. dia ikut emosi jugak kot. boleh on hanya bila jiwa tuannya stabil.hueh.apapun, segala pujian hanya untuk Dia.
pp/s: you can have your say (on whether i should go home in the summer or not)by dropping comments. =) 

15 comments:

  1. balik la ika~~
    hahaha
    amy blk lg dis year..homesick bangat~~

    ReplyDelete
  2. haaa... I don't really care which one shld u choose.

    kalau kaya, balik la every year, but jgn balik lama sgt. at least spend a month in the summer kat sana~

    kalau tak kaya, balik la tahun depan then. tatau korg ade summer klas ke tak, tp i know lots of thing can be done there. basyirah pon cam x balik summer kot, and korang xde la jauh sgt?? =P --> jaulah & islamic classes available all over the summer

    kalau tanak balik lgsg pun bole. tapi I think impossible kot for u and me also lah. haha.. 2 yrs are enough to test ur homesickness. hoho~

    sekian. selamat mendecide. tgk status amirah (ur univ mate), mak aih sejuk amat. ktorang yg tgh -10 ni pun cam nak surrender.

    ReplyDelete
  3. balik.tak balik.balik.tak balik.~tau xkan mbantu.tp nak juga bercicit..kita pny dilema yg sama..tp ayah2 mmg akn pesan mcm tu kot. ad cuti pi lah merantau, jalan2..cari pglmn br.tgk suasana yg kt xpenah rasa~ heh

    ReplyDelete
  4. don't go home ... go to makkah, maybe you can find your peace there, brings ur friends also, like my bro did ... :)

    ReplyDelete
  5. BALIKKKKKKKKKKKKKKK LA PLSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

    eh, best nyer gi makkah
    jom?

    ReplyDelete
  6. sadly, kalau perempuan nak pergi makkah kena ada mahram.

    ReplyDelete
  7. to farhanah[farnae]
    erm,mahram, bukan dgn izin parents bolehke, like ur parents trust with ur friends(female only la) can right?

    ReplyDelete
  8. aaa kalau perempuan dgn dua org perempuan pun tkpe kan?

    ReplyDelete
  9. "tok suggests that if i dont go back then we would meet in kakak's place."

    awk pergi tempat akak awak kalo awk rindu family,cm lbh jimat kos je.then balik laa sni ms 2nd year.

    pe y awk nk sebnanya?
    famili or suasana bahagia tanah air?

    Usaha Takwa Mulia.

    p/s:kita xrindu awk langsung.langsung x je mcm.

    ReplyDelete
  10. atiqahmohammadkhuzainiJanuary 16, 2009 at 11:28 PM

    amy:sponsor?hee.
    knazirah:akan amik summer courses insyaAllah, and yup, mmg byk benefits if i stay=)suhu?ana dah surrender.naik taxi till suhu above -20 again, but share the money with 4 others so pegi awl pagi blk lewat mlm everyday to fit everyone's sched.
    nad:btul.heh.
    hakimah:i want to,i miss u too.hu
    nameless:now i know u hv a bro.=)
    fana:sependapat ngn kimah n nameless.tp govt saudi strict eh psl mahram?
    athe:kite rindu ayah, mak, adik-beradik, n bilik. haha.hardcore nye pengakuan nih.x rindu kite?tappe,kite rindu awk.haha.

    ReplyDelete
  11. hrm im not sure about the requirements, tp tadi kita tanya relative kita yang selalu pergi haji dan belum kahwin, nameless dan hakimah betul. Boleh pergi dengan dua femals yang dipercayai/ ada ikatan or something similar (sorry was rushing about it)

    It is permissible for a woman who is even younger than fifty-five to travel with a trustworthy group or when the way is safe. This is according to the opinion of Imam Shafi`i and Malik.


    Some other scholars say it is not allowed, and they base their view on different interpretations of religious texts on this issue.


    Lately, the Saudi government concluded that a woman over forty-five is allowed to perform Hajj and `Umrah without a mahram as long as she is traveling with a safe group.

    Atiqah, am going to Ottawa before flying back to msia this summer. Sambut jangan tak sambut :p

    ReplyDelete
  12. Putting gender issue aside, it's impossible to get umrah visa from Canada unless you're a canadian citizen or PR - Saudi bureaucracy.

    As for from Msia, Tabung Haji takes care of almost everything, insyaAllah.

    ReplyDelete
  13. err.. ye ke tak balik 1st yr, nnt rindu jadi satu macam. psychology semua tu. kalau taknak rasa guilty sgt, sedekah separuh duit tiket ke HCI for Palestine humane relief. antara sanggup atau tidak aja. ~akak cakap je, buat atau tidak - Wallahualam~ :)

    ReplyDelete
  14. atiqahmohammadkhuzainiJanuary 21, 2009 at 8:38 PM

    fana:cant wait.just pray by tht time bas dah ade.=)
    kakjidah:psychology je eh?ha ha.i guess so.dah ada proven case.kak zidah legend.rasa guilty?hu tak terpk pon.huhu.tq.

    ReplyDelete