Saturday, January 3, 2009

keluar dan lari

bismillahirrahmanirrahim,

baru-baru ini ada kawan ku yang menyuarakan, kenapa mangsa-mangsa palestine itu tidak lari sahaja dari bumi palestine itu? keluar dari kawasan peperangan. too much blood shed already. pertamanya, kemungkinan mereka itu tidak boleh nak lari pun, duduk di dalam rumah sendiri atau berdekatan dengan masjid pun dibom.


keduanya, palestine itu tanah suci, kata ku.

kata dia:yes, i know, but the kids are suffering too much.

dan baru aku perasan, aku terdiam tanpa hujah yang kukuh.ya, masjidil aqsa itu qiblat pertama, ya, itu tempat berlakunya israk mikraj. tapi aku lupa, betapa Allah memberkati sekelilingnya(Al-israa:1), betapa Allah memerkati negeri itu (Al-anbiyaa:80), betapa sucinya tanah itu (Al-maaidah:21), dan betapa kekasih Allah menyatakan "tidak digalakkan mengambil berat dalam pengembaraan kecuali kepada 3 masjid; Masjid al Haram, masjid ini (Masjid Nabawi) dan Masjid al Aqsa. " (Riwayat Bukhari, Muslim, Ibnu Majah dan Abu Daud).
sumber dari sini.oh, dan ini sangat best.
updated:aku juga lupa, disitu bersemadinya makam banyak nabi.

1 comment:

  1. keluar dari kawasan peperangan dan mengabulkan impian israel yg mmg nak seluruh tanah palestin itu jadi milik mutlak mrk? Giving up is not an option. Kalau lari, hilang pulak peluang nak mati syahid.. ehhe :p
    kalau kita di tmpt mrk, mgkn kte akan lari. Tp penduduk palestin tak pentingkan diri. drg tau utk pertahan masjidil aqsa dan tanah mrk ada harganya, tak semua org sanggup berkorban tp mrk mahu. Tahap keteguhan mrk ni, Israel pun boleh naik pening dan takkan faham dgn semangat yg ditunjukkan w/p dah bertahun2. Mgkn mrk dah lali dgn penderitaan. Mungkin it takes us to be in their shoes just to understand them. bygkan kalau kte sume amik sikap melarikan diri, habisla negara2 umat islam jatuh ke tgn musuh. last2 nak dok mane kte sume ni.. ehhe. Dan sy, kalaula m'sia diserang (na'uzubillah), sy takkan mahu lari ke thailand atau singapore dan jadi warga kelas 3.

    i think there's other opinion stronger than mine, but i'm just putting up my two cents.

    Palestinian - Unbeatable. Simply Courageous :p

    ReplyDelete