Monday, January 5, 2009

skills.

bismillahirrahmanirrahim,
kata orang, malu bertanya sesat jalan. kalau semuanya malu, jadi apa ye?jika di sebuah kedai A yang baru dibuka, tauke kedai A malu mahu promote kedainya, hanya menyorok dibelakang cashier, setiap hari mengemas kedainya dan menjaga barang jualan dari rosak atau debu.tapi,hanya orang yang kebetulan lalu sahaja akan terjumpa kedai A, dan jika terjumpa sekalipun tak bererti dia akan berminat pun dengan barangan di kedai itu.
katakanlah shin chan tak sengaja terjumpa kedai A, masuk melihat barang-barang. ada soalan, pergi bertanya pada tauke kedai yang menyorok itu. tauke kedai itu berdedikasi pada bisnesnya sebenarnya, cuma malu-malu kucing. bila shin chan bertanya, seronok pula dia menjawab sehingga panjang lebar. shin chan berpuas hati, beli, dan keluar. adakah shin chan akan datang lagi? kalau lah dia kebetulan lalu sekali lagi, ya tak?
agak-agak, dalam masa empat tahun, kedai A gulung tikar tak eh?tekaan penulis:ya.oh, tauke kedai A adalah melayu, MARA mahu tolong, maka dihantar ke bengkel pengiklanan. tapi kalau tiada MARA di kawasan kedai A?
past+present=future?
buih=debu=lebihan dunia.

No comments:

Post a Comment