Monday, February 23, 2009

guide me please.

bismillah.
bila belajar ilmu baharu yang best, rasa macam nak lock away je otak, biar ilmu itu tak keluar. biar apa yang baru belajar tu stick dalam otak, biar perasaan yang rasa masa tu stay. but it is just not possible.okay, aku terima itu. 

but what if, apa yang diterima itu tidak selari dengan apa yang diketahui for many-many years? mengecilkan apa yang dipraktikkan oleh people we looked up to when we were small?

ya, manusia sentiasa takut perubahan. but i dont think that is the case. antara  kepercayaan pada mereka-mereka, versus keyakinan hati mengatakan itu betul. i do not know. 

ya Allah, please show me the ultimate truth. i no longer need it(the truth) to show people that i know, not to show them who's right or wrong, and not even to tell them that they are wrong. i need it for myself, as i do not know.get me out of this confusion state, ya Allah.islam is one and will always stay one. can both of them be right?i do not know. what have i gotten into? i do not know.i already seek for help, may He guide me through this. reading week break has come to an end, and many midterms and assignments deadlines are waiting for me. guide me o Allah. guide me please.give me your hidayah ya Allah.i'm desperate.

-away for one week-

1 comment:

  1. Well, sometimes, for those many2 years of pengetahuan yang kita pelajari, ada gak yang tidak betul nyer, so bila datang nyer kebenaran, kita sepatunyer menerima.

    But in your shoes, i don't know the situation, apa pun mintak petunjuk daripada-NYA. Moga ilmu yang baru itu tidak memesongkan nti daripada landasan-NYA.

    N kalau boleh, terus-menerus untuk rujuk orang2 yang 'Arif agar ilmu yang diterima itu, benar dan anti pun jadi yakin dengan apa yang diterima. insya Allah.


    *Sekadar membantu apa yang terdaya...

    ReplyDelete