Saturday, March 28, 2009

in hard times...

Rasulullah saw, kekasih Allah sendiri mengalami luka-luka yang teruk, contohnya semasa di taif, semasa perang uhud, dan banyak lagi.maka seharusnya ini menjadi perangsang kepada kita, plus Allah sendiri dah cakap, Allah takkan biarkan manusia berkata "Kami beriman" tanpa diuji. 

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta-al-ankabut:3.

p.s:maka in hard times, do remember, kekasih Allah yang satu itu sendiri pun banyakkk diuji, apatah lagi kita. be strong!jaga emosi!

4 comments:

  1. betul!

    tp manusia seringkali mengungkap dan memberi alasan bhwa diri ini bukan ar-rasul..hye manusia biasa.tak mampu jd sekuat atau setabah itu...walhal klau difikir2kan kita lglah ptt kne uji sbb hanya manusia biasa2 aje.hu~

    apa slhnya kita contohi tauladan baginda ar-rasul...wpn tak sepenuhnya terlaksana..perigtn buat diri juge..

    slm mujahadah!:)

    ReplyDelete
  2. tambahan menarik!thx aliah!

    ReplyDelete
  3. Post yang menarik!
    act Nabi2 adlh yang paling kuat diuji kn.. dan mrk juga rasa sakitnya ujian spt manusia biasa..

    "Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu; diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu" (18:110)

    Rasulullah s.a.w rasa sakitnya luka dari peperangan2, rasa laparnya perut yang kosong,dan rasa sedih dgn pemergian anaknya Ibrahim. Sungguh, rasulullah adalah manusia biasa, tapi ada ketabahan & kesabaran yg luar biasa. sebagai a 'living example' utk kita semua. A best leader leads by example:)

    rindu nak laung slogan ini..
    Muhammad (s.a.w) Qudwatuna!

    ReplyDelete
  4. dan tmbhn lbh menarik dr fm.
    18:110 buktinye.so tak perlulah bg alsn kte ni bkn baginda ar-rasul mahupun nabi2 lain atau org2 hebat lain.mereka juga mnusia biasa tp punya ketabahan LUAR BIASA.huhu kdg2 pernah gk terdetik cmtu,tp cpt2lah istighfar yek..hehe.jazakillah fm!:)

    ReplyDelete