Monday, March 16, 2009

jiwa insan, tenang/gelojak!

Allah bagi kita jiwa.nanti kene pulangkan.thank god physical ape lain sume takyah pulgkan.huu.(eh on second thoughts, kene tanye jugak kan wht did we do with our physical abilities.huk).

yg merubah jiwa:makanan, environment, kwn2, amalan.so, kdg2 kita tercenderung pd yg baik kdg2 yg buruk.kalau tade jiwa, tade motivation nk drive us 4ward.manusia golgn plg istimewa.diuji sama ada bjy penuhi responsibility atau tak(almulk:2), dan sape yg dpt atsi dpt syurga! 

assyams:7-10-jiwa sempurna ciptaanya!pilih fujur/taqwa,bruntung klu bertaqwa, rugi klu kotori
hadith bukhari:jiwa kain putih. ibu bp yg corak majusi/nasrani.
HR ibnu hatim:bbhgia  org yg jiwany dbrsihkn.
HR muslim:Allah berfirman, aku ciptakan manusia dlm kdn hanif, kmudian syaitan dtg dan menyesatkan.

3 kategori jiwa:
arruh alhawaa-level yg sama tarik menarik, atau one on top of each other.

bile ruh menang:
annafsul mutmainnah-jiwa yg tenang, yg berorientasikan zikir.blh control jiwa!
13:28-hanya blh diperoleh bile mengingati allah.
3:191-dlm keadaan pape sekalipun,baring duduk,mengiring, bukan solat je.
29:45-smmgnye solat yg khusyu' akan pelihara kite dr bnde tak elok.
89:27-30-yaa ayyatuhannafsulmuthmainnah!irji'ie ila rabbiki radhiyatanmardhiyyah. fadkhuli fi 'ibadi. wad khuli jannati.saye tak suke translation melayunye, sbb in arabic text die sgt beautiful.hu.


bila level yg sama, saling tarik menarik:
ar-ra'yu:semua pun mahu pakai logik akal.
so akan mencapai nafsullawwamah,selalu menyesali diri.imannya bgantung pd kekuatan pada situasi2 tertentu.tatkala futur(iman down), PERLU cpt BERUSAHA untuk naikkan balik!

4:143,4-147-Sesungguhnya orang-orang yang beriman, kemudian mereka kafir, kemudian mereka beriman semula, kemudian mereka kafir sekali lagi, kemudian mereka bertambah-tambah lagi dengan kekufuran, Allah tidak sekali-kali akan memberi ampun kepada mereka dan tidak akan memberi petunjuk hidayat kepada mereka ke jalan yang benar.

mempermainkan Allah??huu.sbnrnye hanye menipu diri sendiri!(2:9)
75:2-Allah bersumpah atas bernafsul lawwamah.
semmgnye fitrah manusia untuk alhawa dan annafs tarik menarik. tapi kita mestilah nak nafsul mutmainnah, sebab takut kalau tarik menarik, nnt jatuh ke kekufuran, dan Allah tak kasi hidayah dah.nauzubillah.

bile nafsu menang:
nafsul ammarah bissuu'
7:43-Allah challenge org yg menjadikan hawa nafsu sbg tuhan, bolehke die elak dari sesat?
45:23-doalah kpd Allah, Dia je yg boleh bg hidayah.
syahwat ni ada pros nye. motivate kite betul2, cuma kena kawal dgn zikrullah.
3:14-Allah listkan nikmat2 dunia.tapi, kena ingat, pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).
12:53-kecuali orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku (maka terselamatlah dia dari hasutan nafsu itu).

presentation by kak tikah paimin, uiuc.
p/s:i give up staying away from the blog.noktah.=)

3 comments:

  1. thnx for the sharing; mmg sgt bermanfaat!
    btw just saw the invitation for this 'talk' on fb.. rupanya it was open for sesape je eh? ke those in US je =D
    if i could actually join, mksdnye melepas la haritu.. huahua.

    ReplyDelete
  2. erm.. been writing something quite similar with ur intro.. sebnanye da tulis pon.. cuma ada dua part n kat blog lain.. nk copy paste masuk blog sndiri aa..
    hahaha.. n it's a long one rasanya...

    ReplyDelete
  3. hehe, nak jwb for tiqah,

    yes, it's open to sape2. just perlu download Paltalk and masuk room tu je. =D nnt lenkali, boleh join.. ;)

    mekasih tiqah for sharing. I've running in and out, ada yang termiss sikit2. ;)

    ReplyDelete