Friday, April 24, 2009

heron

bismillah,

sejak beberapa bulan yang lepas, kalau ke kelas awal, pasti akan terserempak orang yang sama di station heron. mat salleh,comel orangnya, tinggi, berbeg besar, berjaket merah. setiap hari jam 8-830am, pasti dia akan berdiri di entrance, dan membukakan pintu station. penuh sopan, berdiri tegak bagaikan waiter di entrance restaurant, lengkap dengan ucapan good day nya yang penuh semangat dan ceria.

pertama kali terserempak dengan lelaki muda tu, dari jauh lagi dah pelik. nak kata homeless, kemas sahaja bajunya, mabuk, tidak juga. speechnya lancar, tidak slurr seperti orang mabuk. maka ucapan good day nya yang panjang dan bersungguh-sungguh saya buat tidak endah sahaja, i only muttered thank you under my breath, gara-gara takut. tapi, lepas hampir setiap hari berjumpa, dan melihatkan orang lain layankan saja pemuda ni, maka saya pun membuat keputusan, mungkin he is mentally disturbed. his smile reminds me of senyuman budak-budak sekolah adikku ammar.

pagi tadi, lelaki itu tiada di tempat biasa! harapnya, dia masih selamat,aamiin, walau di mana-mana jua dia berada. alhamdulillah, saya bersyukur, saya mentally sihat, keluarga dan rakan-rakan lain juga.tapi dia masuk straight ke syurga.hurm.

kisah 2:pagi itu, bas lambat muncul, lambat dari biasa. tiba-tiba datang pak tam dengan kot panjang ala-ala matrix, dan topi cowboy, came near me and asked if i can read in english. suprised, i only replied yes, and he gave me a pamphlete. assuming it was about christianity, i took it and planned to read it when i have time. rupanya, pamphlete 3 muka itu tentang satanisme! how satan will rule the world. 

a few days afterwards, di station heron juga, ada beberapa lelaki lain yang menyertai pak tam tu, menyebarkan pamphlete yg serupa juga. saya menolak, dengan penuh hormat. satanisme sungguh menakutkan, dan langsung tak masuk akal.

2 comments:

  1. sometimes, when i'm in ur shoes.. terasa cam nk approach je orang macam tu..
    n satanisme tu.. x amik ke pamphlet tu?
    leh tgk2 apa ideologi dorang..
    kerna ku kureng tau... huhuhu

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiApril 26, 2009 at 3:48 AM

    amik the first time round je. die mcm kemunculan dajjal, tapi instead of antichrist(dajjal versi christians), dia cakap satan, and lepas tu satan akan rule the world. die bagi logik, sebab tuhla makin banyak perang serata dunia, etc. kira tuhan yang dia maksudkan adalah tuhan jahat. and drg byk guna verses from bible, quoting jesus cakap he is weak, jgn sembah dia.menarik?tak kot.hu.
    wallahua'lam, ini bdasarkan pemahaman ku pd pamphlete itu aje.
    approach org gile tu, yes, he seems so interesting. cuma kalau budak kecik lagi best kot.ni ala2 sebaya kita.cm segan.

    ReplyDelete