Tuesday, May 5, 2009

1st may

bismillah.hari yg sgt menarik.

i registered in ccdp dan subjek elektif; religion dan political science(both terpaksa, but sounds interesting kan!) as soon as the online registeration opened in the morning.

kira-kira jam sepuluh, terima email dari seorang sahabat, memberi berita dia baru mendapat marriage proposal! masyaAllah, siapa sangka.

selepas itu ke rumah 3 siti, untuk tolong mereka pindah. rupanya, mereka masih dilema mencari trak. on probably the 99th call, the guy who answered the phone said it was the third time we called him. kami pun pelik, kerana siti farah dengan sistematiknya membuat senarai nombor telepon, tidak mungkin ter-call nombor yang sama hingga 3 kali. 

then the guy said, don't call me on my other numbers, call me on this number.tahulah kami, rupanya dia advertise banyak nombor.dan bila kami cek, setiap advertisement lain-lain harga diletaknya. sebelum kami hang up, sempat dia naikkan harga sebanyak 80cad, sebagai charge tambahan untuk driving time. mentang-mentang tahu kami desperate. 

kami pun menolak, dan seterusnya cuba call nombor yang kami dah pernah call, yang orangnya baik sekali, tanya berapa harga yang kami mahu. only to find out that it was the same guy again! kali ini harga naik lagi. tak sanggup deal dengan orang yang berniat menipu sejak awal, kami terus hang up tanpa cakap apa-apa.

we tried till it was 2pm. maka kami decide untuk upah taxi sahaja. beberapa wakil budak lelaki rumah songo datang, tolong mengangkat barang ke lobby apartment. everything was smooth, sampailah taxi ketiga. drivernya memaki hamun, kerana katanya, rosaklah his brand new car jika letak barang berat-berat. bantal pun dia tak kasi! tapi oleh kerana satu luggage sudah selamat masuk ke boot keretanya, ida masuklah juga, untuk menunjuk jalan ke rumah baru mereka.pakcik driver terus memaki hamun dan menjerit-jerit.

budak lelaki naik angin, dan mula marah balik dalam bahasa melayu. kemudian teringat, ida sudah berada dalam kereta, takut pula dia apa-apakan ida, maka kucai cepat-cepat masuk sekali dalam taxi tersebut. 

alhamdulillah, taxi driver seterusnya sangat baik, siap sudi berpatah balik untuk 2nd trip. pemindahan barang selesai in 5 trips, each costs about 11cad.rezeki!

setelah selesai angkat barang dan dibelanja minum oleh shida, aniza and i went downtown. di downtown, cuba masuk ke book market, only to find out it has 3 huge floors full of second hand books! and the books were so cheap! kedai tu tersangat banyak buku, dari buku engineering, religion, politics, novels, children books hingga ke kitab kuning bahasa arab pun ada! 

i bought one book, The Iran Crisis for 1cad++. tercapai juga hasrat mahu baca tentang ayatullah khomeini and his islamic revolution. the book is very interesting so far. 

later we went to chapters, where i bought a french book=D. then we went home, and our landlord came at around 845pm. she told us she would give discount for next year's rent(starting september)!alhamdulillah.

6 comments:

  1. bace psl iran mmg best kan
    aritu kte bace buku ahmadinejad, singa baru dunia islam. best2222

    ReplyDelete
  2. taxi guy and integrity..hueh.
    seems nt sdg belajar french, without taking formal language course eh. all d best!^^
    -tmah yg sdg berkira2 bljr french juga=D

    ReplyDelete
  3. u guys can just call me up to borrow abg Irwan's. not that I mind. :)

    ReplyDelete
  4. Salam. If you like, you could also surf the youtube and see the videos yourself.

    Documentary on the Life of Imam Ruhollah Khomeini. (type this on youtube)


    It have 10 episodes. About 1 hour for each episode. It might help you to get a clearer picture regarding Ayatullah Ruhollah Khomeini. Salam.

    ReplyDelete
  5. to anon:jzkk for the link.inshaAllah akan tgk.
    kak zidah:derg takut rosakkan kereta, sbb brg2 berat=Dtqvm for the offer anyways.it means a lot already=)
    fm:im going so slowwwww.
    hakimah:yep2

    ReplyDelete