Tuesday, May 19, 2009

a bunch of shorties

"come on ladies, you can do this, just a little bit more," kata salah seorang guide. dan ada juga suara-suara sumbang memberi semangat, "go veggie burger!" (we were the only group who requested for veggie burger during the bbq at the river)

bila kami lihat belakang, sungguhlah, banyak boat yang menanti kami di belakang, entah kenapa, mereka tidak mahu memotong. 

kami paddle sekuat mungkin, dan cuba untuk synchronize, namun boat tetap bergerak dengan kadar yang sama=D. well, mungkin kerana kami semua perempuan? and we are small relative to mat salleh.

ya, alasan tu memang tak logik. sejak kecik, baba cukup pantang jika kami menyalahkan situasi, dan merasakan kami mangsa keadaan, dan tidak mampu mengubahnya. apa-apa pun, perlu cari fault pada diri sendiri dahulu!

usually, when i ask afifah jokingly, why doesnt she pray, she would answer, "afifah kecik lagi, dah besar nanti afifah sembahyanglah. putting her age at fault. but today, I interchanged the order of the questions, i asked her, "how old are you?"

afifah said, "5 years old,"

to which i replied, "dah besar ke kecik lagi?"

full of energy, she answered, "hai, dah besarlah.takkan kecik lagi,"

then i asked the million dollars question, "tau pun.dah tu kenapa tak sembahyang?"

jawabnya perlahan, irritated mungkin, "biarlah,"

sejak dahulu lagi, saya sangat percaya, setiap yang berlaku, ada sebab dari diri sendiri. jika musibah, mungkin sebagai kifarah dosa, maka perlu muhasabah kembali dosa apa yang telah di lakukan. jika menerima nikmat, pasti kerana Allah mahu lihat sama ada kita bersyukur atau tidak. and no, not because we deserve it. jika berada di dalam dark cycle, pasti kerana ada masalah dalam hablu minAllah.walau ramai juga yang tidak bersetuju dengan pendapat ni.hm.

berbalik pada water rafting tadi, kata kak rozalah, kami paddle tidak cukup dalam, maka tidak cukup force untuk menggerakkan boat. wallahua'lam. tapi kami berguna juga,ketika team lain ada yang jatuh dari boat, kami turut membantu, menghulurkan paddle untuk tarik mereka naik. antaranya seorang pakcik tua, berbadan besar.namun boat lain yang berdekatan, cepat-cepat berkata, "come over here, WE will help you." kami hanya ketawa, kerana memang sesungguhnya, mustahil dapat menarik pakcik tua tersebut naik. berat sih.

the truth is, we are a bunch of shorties, bak kata farah. buktinya, semasa mengangkat naik boat ke trak, kami dibantu seorang guide, tinggi orangnya. we counted to three, dan angkat bersama-sama. akhir sekali, kami hanya menjunjung angin, dan guide tu angkat boat sorang-sorang, kerana tangan kami tak mampu reach.pendek!haha.

apa pun kata laura, who guided our team the whole time, "i'm proud of you ladies, amazing work you did out there!"

3 comments:

  1. huhuhu~
    mesti nak gelak ingat balik gi whitewater rafting tu!
    xpe2, next year kte get ready before pergi lagi.make sure stamina kuat!!yeah~
    "jika musibah, mungkin sebagai kifarah dosa, maka perlu muhasabah kembali dosa apa yang telah di lakukan" --> i have the same idea on dis one too.agree. wallahua'lam.

    ReplyDelete
  2. series bunyi best seh rafting..

    utrujah: da lama x canoeing..haha. last sekali masa form 4..

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiMay 21, 2009 at 10:46 AM

    mengigtkan outbound kat bogor. hu. tak best part sejuk je.huhu

    ReplyDelete