Thursday, May 14, 2009

f.o.s

bismillah.

after i talked to some people, i decided to stop reading/watching documentaries on ruhullah khomeini. cukuplah mengetahui apa yang telah diketahui. khomeini seorang syiah tegar.

btw, three principles by john stuart miller on freedom of speech(f.os):

  1. idea yang benar, wajar di beri kebebasan untuk di ekspreskan.
  2. idea yang salah, juga harus dibenarkan untuk di ekspreskan. people would be touched by the idea in some ways, especially emotionally, and would try their best to gain knowledge to counteract the idea. this leads to progression of knowledge.eg:holocaust
  3. an idea that is partially right or wrong also should be allowed. perbincangan akan lead kepada debate, yang akan membawa kepada knowledge development juga.eg:galileo's idea that earth is orbiting the sun instead of the opposite.

issue yang dibangkitkan didalam kelas, adalah "whether mill's principles allow evil geniuses". memandangkan mill memandang kepada progression, tidak mengira walau ia membawa kesan sampingan yang buruk, it seems that mill's principles allow the existence of evil geniuses. 

pandangan peribadi penulis, jika ada yang berkata, religion restricts you too much, perhatikanlah sirah di mana sahabat memberi cadangan untuk berpindah lokasi bertahan semasa perang uhud(kalau tak salah. or is it badar?masa Rasulullah hendak bertahan di perigi). Rasulullah menerima pandangan sahabat. cuma, ada adabnya. sahabat tersebut bertanya dahulu, adakah Rasulullah saw membuat keputusan berdasarkan wahyu, atau cuma pendapat baginda. setelah di jawab oleh baginda saw bahawa ia bukan wahyu, barulah sahabat tadi memberikan pandangan.

thus, human do have freedom of speech. but we have some basis to it. ada landasan kata orang. berlandaskan alquran dan assunnah.

3 comments:

  1. btw, Atiqah ape sbnarnye yg membezakan kite ngan Syiah ye? Aku x faham le. Ye la org bunuh2 ant satu sme lain sbb lain2 fahaman, satu syiah n satu sunni. Padehal dua2 pun islam. Knape x gabung tenaga je dulu lawan israel dan amerika? Dah menang nanti lain cerita? Ni tak asyik gaduh je. Bile nak menang lawan Israel n Amerika? Yang setiap hari membunuh umat Islam sesuka hati mereka. Kejam...

    ReplyDelete
  2. salams

    kebetulan terbce ths post.sgt3lah setuju.

    smlm smpt borak2 ngan one of my fren about ths issue,freedom utk menyuarakan pandangan.dlm sebuah organization pn,cthnye kat institut pengajian,pihak atsn should ask org2 bwhn punya pendpt juga even org2 di bwh mereka adalah org2 yg jauh lbh muda i.e. students and even makcik pakcik tukang kebun.

    yg tertariknye,sbb kami pun menyentuh cth yg same as what hv been mentioned dlm ur post.Rasulullah yg hebat dan dikagumi ramai pun akan mtk pendpt sahabah2 terlbh dlu whch is mereka2 yg bukan digelar rasul.kat ctu dh blh nmpk cara yg Rasulullah tunjukkan utk kte praktikkn in our own life.

    and yes,the best is b'landaskan apa yg AQ dan sunnah gariskan.

    ;)

    thanks for the sharing

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiMay 16, 2009 at 12:55 AM

    to anon:
    might be the right time for u to introduce urself.tak ke=)?i do respect anonymity though. its ur decision.

    well, masa RIS dulu,byk ulama menegaskan kesatuan sunni dan sufi dan salafi. perlu bersatu for the reasons u said. but no one said anything abt syiah.

    dlm pai tingkatan 2, syiah di kira sebagai murtad.

    kata seorg sahabat yg tidak memberikan dalil, syahadah mereka pun sudah berbeza. mereka tambah "dan ali sbg wali Allah kat hujung".

    dan mereka tepuk diri sendiri at the end of their solat while saying sthing as a significant of pukul diri sendiri sebab jibril tersalah bg wahyu pd rasulullah, sepatutnya bagi pada ali.

    astaghfirullah, wallahua'lam.

    to amt:setuju pasal org bawahan tu.dan juga contoh wanita dr gol kebanyakan menegur saidina umar ttg mahar kahwin.tp john stuart mills ada mention jugak, ilmuwans should have two votes, sebab mereka knowledgeable. in my own opinion, that reflects sistem syura.which is the best.if only.

    ReplyDelete