Friday, May 22, 2009

matikau

kisah satu:seorang lelaki yang sedang nazak, ramai yang berkumpul di rumahnya. ketika itu, mereka sedang mendengar alunan umm kalthum. datang seorang lelaki, yang kemudian menyuruh agar menghentikan, dan membaca alquran instead. si lelaki nazak tadi kemudian bangun, marah dan menyuruh tukar kembali, katanya "her voice soothes my heart". 

kisah dua:seorang wanita yang seluruh hidupnya mengajar alquran, daripada yang buta huruf, sehinggalah mereka menghafal alquran. sebelum dia meninggal, lama juga dia koma. suatu ketika, dalam komanya, wanita itu tiba-tiba bangun, duduk, dan kemudian berkata al-fatihah, ta'al, albaqarah, ta'al, dan seterusnya. dia 'memanggil' surah-surah untuk duduk di sekelilingnya, dan kemudian meninggal dunia.

kita boleh ditarik nyawa di kala sedang tidur, sedang solat, sedang tengok movie mengarut, atau mendengar lagu sekalipun. maka ajar Rasulullah saw, berdoalah "make my best deeds my last deeds". aamiiin ya Allah.

dulu, waktu kecik2, sering terfikir, kenapa Allah tetapkan ada yang suulkhatimah walau kehidupannya dia devote dengan ibadah semata?(kisah si abid) bukankah Allah tu Maha 'Adil.

maka persoalan zaman kanak-kanak ku terjawab, syaitan akan put their best effort ketika kita hendak mati, maka ketika itulah akan zahir dan terserlah gaya kehidupan kita. jauhi hedonisme, please, jangan seperti lelaki kisah pertama, sudah hampir dijemput izrail pun masih mahu mendengar lagu. atau mungkin dalam kisahku, sudah nazak pun mahu bloghopping? wal'iyazubillah.

o Allah, we seek refuge in you from the fitnah of life and death. aamiiin wahai Pengkabul do'a!

1 comment:

  1. Ada hadith ke syaitan akan put their best effort ketika kita hendak mati ni? Js asking, cuz I don't see you quoting any nass here. Tetapi betul, kalau mati tengok movie twilight ke, na'uzubillah. huhu.. Tetapi bloghopping relek la, kalau mati baca blog ustaz hasrizal ok je kot. hehe.. Everybody ought to have some time out too.

    After all festivities are celebrated during prophetic time, quoting a bukhari hadith where Rasulullah s.a.w. didn't prohibit two small Ansari girls singing a famous battle song "Her father (Abu Bakr) was shocked and protested, “Musical instruments of Satan in the house of Allah’s Messenger!” But Allah’s Messenger said, “O Abu Bakr! There is an ‘Eid for every nation and this is our ‘Eid.” (Bukhari hadith, related by Aisyah r.a.)

    About hedonism, I think the best way is to encourage people to be more involved in beneficial activities, then you just have less time for craps. I'm just 2x5. Hehe..

    Just my two cents.

    ReplyDelete