Wednesday, June 10, 2009

lintaslah!

haritu tika mahu lintas jalan dua lane, slowly saya berjalan di tepi jalan, dengan niat kereta takde sahaja mahu redah melintas. traffic tika itu sangat sibuk, kenderaan lalu tanpa putus-putus. tiba-tiba sebuah lori berhenti dan pemandunya memberi isyarat agar aku cepat melintas, which is not possible, kerana kenderaan di lane satu lagi masih banyak dan laju sahaja bergerak. takkan mahu terperangkap di tengah jalan?

aku berkeras menggeleng kepala dan membuat isyarat tidak mahu melintas. 

untuk si pedestrian selamat melintas, perlu kenderaan di kedua-dua lane memberi laluan, setuju? atau mengikut undang-undang kena pergi zebra crossing atau traffic light.heh. tapi ni kes pedestrian pemalas nak jalan jauh dan tak ikut undang-undang.

apa-apa sistem sekalipun , perlu walk hand in hand, kerana matlamatnya dikongsi. kata kakak, ada juga sistem yang tiada titik temunya, tapi pasti ada yang kita boleh belajar dari mereka. atau ini hanya mission impossible yang diimpikan oleh orang yang naif?wallahua'lam.

1 comment:

  1. urm..kt tatau smada kt fhm betul ke tak pe y awk cbe smpikan dlm post ni.
    tp xpela.
    ada story nk kongsi sal lintas jln ni.

    one day,kt y mmg ske jln sorg g klas,
    btembung ng sorg member medic y sama2 nk lintas jln.
    tp kt tatau la dak tu belajar ilmu kebal dr mne,
    tgk kiri kanan pun mcm takk je,trus lintas dgn yakinnya.
    kt lak tkejut,mcm ayam trus lintas skali.
    pastu rs nk pengsan ms kat sbrg tu sbb kereta byk kena berhenti sbb ktorg mlintas.tmsuklah bas.
    dak tu lak bole gelak-gelak.huh?
    serikk.kalo nmpk dak tu,kt takkan lintas ng dia.

    cr laen2 huh,tp dia y selamba tu selamat je kini,n kt y sgt bhati2 smpi lenguh leher tgk kiri kanan pon..msh selamat.alhamdulillah.

    ReplyDelete