Friday, June 12, 2009

lubang sana sini

mode:i failed in life.layan ajelah ya.

lately, banyak pula berita kematian pelajar malaysia, seorang di pennstate, seorang di mesir. (innalillahiwainnailaihiraji'un, semoga mereka ditempatkan di kalangan para solehin insyaallah). bila fikir balik, they could be us kan? kedua-duanya masih muda. macam kita jugak. student, macam kita jugak.

entahlah, personally, terasa banyak sungguh dosa, kalau mati sekarang rasanya tak layak di panggil malaikat untuk pilih dan masuk ke mana-mana pintu syurga. terlampau sikit pahala compared to pemuda pakistani 14 tahun yang syahid baru-baru ini, atau jika bukan syuhada' sekalipun, berbanding saidina 'umar dan saidina abu bakar.(i am not saying darjat umar n abu bakar ra rendah berbanding syuhada')

amalan kita yang sedikit tu pun, tak tentu diterima. yes, it is true, Allah is as His servants think(hadith qudsi). tapi, tutup aurat pun barangkali belum sempurna. tutup rambut tak menutup dada. atau baju ketat menampakkan segalanya. atau tudung di atas kepala tapi baju lengan pendek. solat pula, tunggang terbalik 5 kali sehari, tapi bagaikan mencuri. sedar-sedar, eh dah habis 4 rakaat. dilaksanakan atas kebiasaan, bukan atas kesedaran. semua macam atas angin je. baca quran, tapi tutup sahaja quran sambung mengumpat mengutuk orang.

i guess, the whatever time is left, kena manfaatkanlah. apa-apa yang dilakukan, biar ia sempurna, jangan sia-sia tidak mendapat pahala. itu sahaja saham kita.

p/s:kalau saya pergi, please maafkan segala salah silap halal makan minum. and please jangan tuntut apa-apa kat akhirat? pahala diri sendiri pun tak cukup ni. halalkan sekarang okay?

bila ditanya kenapa manusia still tak beramal wp tahu dosa pahala, dr bilal philips, kata, "the reality of life usually doesnt sink in till tragedy comes.ppl just dont want to make that effort."

quoted from bro fazrul ismail,

"Lazy is passive. Eeman is active. Thus if you feel lazy, remember your eeman and get up! Eeman can't allow you to be passive. That is not eeman."

mari jadi aktif dan rajin!
credits to fm, and these videos that made me think.

3 comments:

  1. 1st of all, x stuju mode awk tu =P

    yes2.
    a very good reminder.
    Sbnrnye hidup ni cepat je rentetannye.
    tup tap, da 2o tahun.
    kalu x manfaatkan betul2 , tibe da 40 tahun plak.
    so, yes. strongly agree!
    slagi sempat, lets try our best for the final meeting with Him.
    hidup kat dunia ni, kalu x cukup apa2 boleh mintak pinjam tapi kat akhirat nnt camne la nak pinjam amal org laen kan..huhu~

    ReplyDelete
  2. salam...

    tumpang ziarah. jika ada yang berminat dengan teori konspirasi, sejarah nusantara yang hilang, sufism, kebangkitan akhir zaman..sila lah ke nusanaga.blogspot.com

    harap salam ukhwah akan bertaut demi masa depan..sekian

    ......................................

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiJune 13, 2009 at 1:43 AM

    tq farah =) "hidup kat dunia ni, kalu x cukup apa2 boleh mintak pinjam tapi kat akhirat nnt camne la nak pinjam amal org laen kan."
    hu betul3.

    ReplyDelete