Sunday, July 26, 2009

muda sebelum tua

bismillah.
semalam teman ahmad pergi potong rambut somewhere in gombak. while waiting for him with baba in the car, we saw a group of young mat motor sedang lepak di depan sebuah cc.

tahu apa mereka buat?lepak di atas motor, ada yang membelek-belek muka di cermin motor. yang lain pula membelek-belek rambut sambil di komen rakan-rakan yang lain yang sedang merokok. ada pula yang menayang muscle lengan pada rakan-rakan yang lain. tak kurang yang bertumbuk dan menyepak kawan-kawan playfully.

tahu lingkungan umur mereka berapa?the youngest looks like he is in form 2, while the oldest might be in his early twenties. what a waste of tenaga pemuda, kalau setiap hari pun melepak sebegitu. anda tidak muda selamanya.

teringat kak nik nur bercerita, hassan albanna akan pergi ke kedai kopi, berjumpa dengan orang yang sedang shisha/lepak, dan memberi tazkirah yang pendek, padat, dan catchy. menyentuh hati pemuda seramai mungkin. hassan albanna started IM when he was 22. usamah b zaid ra led the mujahideens in a war when he was 18.

kita tidak muda selamanya.

4 comments:

  1. salam tiqah..
    kak nik nur? baru jumpa die a few weeks ago time kitorg bentangkan ISK utk adik2 :)
    enti pon kenal dia? waaah,keciknya dunia.

    ttg hassan al banna tu,naqibah ana citer, beliau berdakwah dekat2 ngn area kawasan rumah kitorg di cairo. mmg banyak sgt kedai kopi di situ.cuba bayangkan kami juga pergi 'beramah mesra' bersma pak cik2 situ
    :D

    bila balik Canada? thn depan balik tak?

    ngeee

    ReplyDelete
  2. eyh.. nik nur wahidah ur usrah-mate kan? ke lain?
    fathy jmpe gak? waduh, kecik dunia. hehe~

    alhamdulillah, jmpe fathy tadi.. sronok2! eventho I think before ni xpenah la bcakap/borak/etc face-to-face, internet made us close. =)

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiJuly 26, 2009 at 11:37 PM

    to kak nazirah:kak nik nur wahidah, yes my usrahmate.but yang ini kak nik nur hasanah.heh

    to fath:wah kalau kak nik nur yg sama, keciknye dunia!ana membayangkan plak kalau kat mesia ni dlm lrt/ktm.balik sana balik september insyaAllah.ikut perancangan, tanak balik next yr insyaAllah. but well, taun ni pun plan tanak balik.so, we'll see.hee

    ReplyDelete
  4. oo hehe.. sbb dak vandy ade yg panggil nik nur gak. =D

    tulla fathy, tiqah kate tanak balik aritu. tetibe da sampai msia, hehe..

    ReplyDelete