Sunday, August 30, 2009

buat bekal

bismillah,

mustafa masyhur kata, dari ramadhan ni, boleh dapat banyakkkk bekalan.
i.iyelah, kena belajar tahan diri dari apa yang kita nak. tak leh makan siang hari di ramadhan. untuk tahan diri dari buat jahat di bulan lain. ie merokok, malas solat, malas lain2.

ii.bagi kite rasa lapar. bila lapar kan hati mudah tersentuh.[hadith:ssungguhnya syaitan bjalan di dlm diri anak adam melalui saluran darah, maka sempitlah laluannya dengan berlapar.sepakat riwayat].

iii.bila dah faham macam mana rasa susah, lebih mudah tergerak hati nak membantu mereka yang memerlukan. from personal experience, bila berjalan dalam kepenatan dan kesejukan melampau, sangatlah mengharap kereta yang lalu kasi tumpang. same goes. palestin, pakistan tu. banyak je online donation. guna lah paypal maybank2u sebaiknya, bukan untuk online shopping je. huk.

iv.puasa membentuk budi pekerti yang lemah lembut terhadap orang jahil. when someone who fasts feels annoyed, they would say "sesungguhnya aku berpuasa". latihan ni. sebab kalau kita kasar lagi keras hati, mesti orang lari[ali imran 159].

v.biasakan diri tepati masa. di bulan ramadhan, kalau tanya maghrib masuk pukul berapa, insyaAllah majoriti orang tahu. bulan lain? hurm. tahu kalau tempat itu 4 musim mungkin, kerana masa berubah-ubah dengan dahsyat dan tiada azan.

wallahua'lam.
-dari zad 'ala attoriq

1 comment:

  1. tamak utk bekalan.
    "tabahlah wahai hati, jgn cpt sakit. nanti tuan sedih menanggung beban sstu yg sbnrnya tak patut ia risaukan...."
    thanks for posting this! sgt bermanfaat.
    sori,pinjam ruang utk bermonolog sat. hee.

    ReplyDelete