Thursday, August 13, 2009

cabut gigi/nyawa

bismillah.
siapa pernah cabut gigi? sakit gila kan? and sangat traumatic juga melihatkan alat-alat yang dentist guna to complete the process. (macam pernah je, =D)

teringat kisah James in A Million Little Pieces, a memoir, by James Frey. James was in rehab for drugs. he had an accident before that, and had to remove two front teeth 'without any anesthesia because of possible negative reactions to the drugs. He copes with the pain by squeezing tennis balls until his nails crack'[directly quoted from wiki] and they had to tie him to the chair, so tight that it left marks on his skin-to prevent him from moving.

the reason tetiba teringat is reading this: "Ketika itulah saya teringat bahawa setiap perkara yang Allah dah tanam dalam badan kita, bukan mudah untuk dibuang. Bayangkanlah nak cabut sebatang gigipun ambil masa hampir 1 jam dengan rasa sakit yang susah digambarkan. Apa lagi bila tiba waktu malaikat nak cabut nyawa yang meresap ke serata tubuh, betapalah sakitnya?"
=\ Rasulullah wafat pun sakit tak terhingga. kita? semoga husnul khatimah insyaAllah, aamiiin!

p/s:I really want to get ahold of Frey's second book, My Friend Leonard. anyone?=D

No comments:

Post a Comment