Wednesday, August 19, 2009

postwedding

bismillah.kisah wedding wajib hadir dan tolong.

pre:mesyuarat keluarga untuk agihan tugas.
-highlightnya:jumpa muhammad daniel! after a year, he is so thin and masyaAllah very fair.kalau nangis habis merah2 muka. tapi dah tak chubby, kurus kering. juga lasak tak terkata. tarik dan baling semua benda.

hari akadnikah:
-konvoi ke masjid taipan. sampai sahaja azan maghrib berkumandang.
-dislikes the masjid's interior design, too 'jangak' for my liking.tapi kata ummi macam masjid biru.
-tapi bagus juga designnya, penuh dengan ukiran doa-doa dalam quran. boleh di baca selepas solat.ha ha.
-told kakak, bagus juga buat majlis waktu malam di masjid, hadirin 'terpaksa' solat jemaah maghrib dan isyak, plus dengar kuliah maghrib. combo package!
-kakak and both parents tak setuju, kerana yang tidak solat sangat bising dan tidak sopan.
-solat hajat beramai-ramai hindar h1n1
highlight:imam best!

hari walimah sebelah perempuan:
-tugasan tak best:bawa hantaran yg SUPER berat, "ada 10 kg ni," kata sepupu.dahlah berarak sangat jauh, banyak pit stop pula.
-kemalangan melibatkan hantaran buah berlaku betul-betul depan dewan. anggur dan sedikit buah lain terkorban.
-kak wa yang sampai sedikit lambat, bertanya penuh hairan, "adat mana ni rombongan pengantin kena pijak anggur?".disangkal sepupu lain, "eh anggur mahallah sekarang, takkan nak pijak."
-pengajaran:jangan salahkan kak wa, melayu penuh dengan adat yg kita generasi Y tidak tahu.heh.
-tangan pembawa-pembawa hantaran menggeletar sebaik saja di serahkan hantaran.
-pengajaran:tak perlulah hantaran berat-berat. tak perlulah di arak.
highlight:suka tengok konvoi kereta.

malam walimah sebelah lelaki:
-cari surau untuk maghrib. jauh dari tempat majlis. kami kejar masa, kerana hadirin dah mula sampai. tanya kakak, "solat tepi-tepi ni tak boleh ke?" tegas kakak, "mana boleh, ni malaysia!"[tersiratnya-orang yang tengok/lalu lalang tidak akan boleh terima]. oh rindu untuk boleh solat di mana-mana sahaja.
-hadirin datang. kucar kacir, kerana hadirin perlu register nama.
-bebel saya,"kalau free seating kan senang?duduk sesuka hati, takpayah cek nama,".
-marah orang tua, "jemputan nakla duduk dengan orang yang dia kenal, kalau tak tak seronoklah,".
-bebel kakak, "Rasulullah cukup marah beza-beza kan tetamu,"
-terbayang, zaman dulu cuma announce jerit2 sahaja di kampung, anak saya kahwin dengan si fulan.mari makan!

p/s:maaf pada mereka yang pro adat melayu. saya sedar saya melayu, dan sangat menghormati sejarah asal usul adat. ie:sirih junjung dan tepak. tapi kini orang dah tak makan sirih.relevankah semua adat di hatimu?

just my 2 cents. saya juga barangkali hidup penuh adat.

4 comments:

  1. ohh adat bagi hantaran sangaaaaatttt relevan :))
    "silalah kawen kerana kebendaan. nanti best, dpt mcm2" (aliyyah, 2008)
    =))

    ReplyDelete
  2. MohdzolhelmimdzukiAugust 19, 2009 at 4:34 PM

    Jgn disangkal adat y x brtntgn ngn syariat..krana adat itu y mnc0rakkn budaya..barangkali saudari p0n nnt kawen lbh krg cmtu:-) btw, stuju, jgn la hntrn brt sgt..letih k0t nak bwk

    ReplyDelete
  3. hoi tasha. quote tu berhati2 silalah guna sebaiknya. hisyyyyyyyy bdak2.

    ReplyDelete
  4. ok3 disclaimer: kak aliyyah was sarcastic waktu bercakap itu.

    ReplyDelete