Friday, September 11, 2009

rooftop rant

of malay novels. i liked RADHA by rnysa because of syah's spirit to change, no matter what people say about her. dari orang biasa, sehinggalah menjadi penggerak di jepun. and also the fact that semua cerita persekitaran tentang taiping sangatlah benar.

but in rooftop rant, its even better. tiada all those cheesy part [kaduk-syah or addin-benz].
this is my first time liking hlovate's printed version more than the ones posted online [skrg dah di delete]. i first read rooftop rant dah lama, but never got to read the ending. pada mulanya tak suka, kerana ingatkan kisah remaja kl biasa, dengan nama-nama glamor mereka. ah, cliche.
but the book is truly inspiring, banyak falsafah hidup.

trisy:aku jeles dengan kau, sebab ada talent yang aku takde. kau boleh luah perasaan dan sentuh hati orang, dengan bakat yang kau ada. melukis kartun.
jade:you have something that i dont have too. kau cakap tak berhenti.
[semua ada talent masing-masing and can contribute in their own way].

cara wak duku befriend with jade pun comes all familiar. ajak 'lepak' together. wak duku and co sangatlah berusaha untuk menerapkan, we need to spread the words in anything we do. bukan sekadar a fluff with no stuffs[hlovate's terms]. walaupun hanya sebagai kartunis. maka engineer-engineer, doktor-doktor, dan seluruh isi dunia, sila take note okay.

as for trisy's paksu, the way he educated trisy with islam, little by little, tidak melatah bila trisy bercerita pasal jade tak berhenti, tidak terus menyerang dengan tazkirah on hubungan dengan lelaki ajnabi. [not that they were in contact pun]. tapi bila tiba masanya, bila sudah faham, a rule is a rule. tiada lagi berlembut.

the reason i adore indonesians so much, to many's people disbelief, is the same reason with jade's. mungkin mereka lagi ramai yang miskin daripada kita, tapi bab ilmu, they are way ahead. buku-buku lama lagi banyak diterjemah dalam bahasa indon dari bahasa melayu. kartun islam, they initiated it. and drama genre macam nur kasih, and many morelah.

5 comments:

  1. ana br baca tiga suku buku rooftop rant ni. belum habis bc sepenuhnya,berhenti sekerat jalan.
    adik ana kata best sgt..huhu

    p.s: tiqah,ari tu ana tanya enti ada ke tak kat umah sehari sblm enti fly kan? senanya ana nk dtg umah..tp dpt respon lambat dr enti.tgk2 ana sendiri takde kete nk dtg umah...
    huhu
    sedih..lambat nk tunggu setahun lg br bley jumpa. kenangan di Kelantan diabadikan selamanya ok

    ReplyDelete
  2. kng kat kelantan-insyaAllah fath.btw ana rasa ana balik je next yr inshaAllah.heh
    hu, tu lah, sorry sgt lmbt reply, kalau ana kat rumah mmg phone tak pndg.huhu, sllu lmbt tgk mesej.
    best sgt, memang, lg best dari 5t5b, dari tunas dari aa+bb.hehe

    ReplyDelete
  3. yush..rooftop rant memang best...
    tapi kalo rahda, kite suke versi online more than versi buku. Alhamdulillah dapat bace ending dua2 versi, sayangnya tak dapt simpan versi onlinenye. Almost jemari senyi terbtan lebih menjaga tatasusila manusia. not toO cheesy.hehe.goodluck disana ^^

    ReplyDelete
  4. ngee :D
    ika kite pom suke jugak this book.
    cam care hlovate bg kesedaran tu cam bagus sangat.
    selambe but tegas.haha
    neway,ika dah balik eh.xdpt jgk jumpe ika.
    huhuhu

    ReplyDelete
  5. salam.

    ohooo rooftop rant memang best.
    ana teruja dengan suntikan dakwah yang hlovate letak dlm karya dia ni.
    and seriously, ana rasa suatu yg tenang dan "kembali" bila dia insert pasal tu.
    haha.
    neways, moga berjaya dalam marathon 10 terakhir ramadhan ni :)

    ReplyDelete