Wednesday, October 7, 2009

innalillah

a quick post.

pics, the aftermath of the earthquake.

received an email;

Salam..
cuba cek di bawah.. sila buka Quran..

subhanallahh. . waktu2 gempa di indonesia :
di Tasik 15:04 , Dan tiadalah Kami binasakan (penduduk) sesebuah negeri melainkan ada baginya tempoh yang tertentu dan termaklum.

di Padang(gempa pertama) 17:16 , Dan apabila sampai tempoh Kami hendak membinasakan penduduk sesebuah negeri, Kami perintahkan (lebih dahulu) orang-orang yang melampau dengan kemewahan di antara mereka (supaya taat), lalu mereka menderhaka dan melakukan maksiat padanya; maka berhaklah negeri itu dibinasakan, lalu kami menghancurkannya sehancur-hancurnya.

di Padang(gempa kedua) 17:58 , Dan tiada sesebuah negeri pun melainkan Kami akan membinasakannya sebelum hari kiamat, atau Kami menyeksa penduduknya dengan azab seksa yang berat; yang demikian itu adalah tertulis di dalam Kitab (Lauh Mahfuz).

gempa di Jampi (ke esokkannya dr padang) 08:52...(Balasan) yang demikian itu, ialah kerana sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah dikurniakanNya kepada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah Maha mendengar, lagi Maha Mengetahui.

cuba lihat surah dan ayat Quran berdasarkan waktu2 ini..
Ya Allah, Maha Besar Engkau

-----------------------------------------------------------------
dan alfatihah untuk makcik bariah adik pakcik sofian yang meninggal 430pm semalam. selamat tanam pada 1145 pagi the next day kata baba. kata ummi, she ws just 38years and 3 days. mati tak mengenal usia.

2 comments:

 1. Subhanallah.. waktu dan ayat dlm quran.
  br tgk gambar2. sblm ni dgr berita je. Innalillah.

  Rasulullah SAW bersabda: Sebelum terjadi hari kiamat, akan terdapat kematian yg amat menakutkan dan kemudian terjadilah tahun-tahun gempa bumi (HR. Ahmad)

  humm...

  ReplyDelete
 2. padang is not so far from us.
  sekelip mata. itulah kuasa.
  innalillah. kalau mcm tu la kat dunia, kat akhirat tak terbayang dahsyatnya.

  smg Allah selamatkan kita dunia akhirat.
  ameen.

  keep safe

  ReplyDelete