Sunday, October 18, 2009

never found a place to call home

bismillah.

jumaat lepas ada fashion show for sisters anjuran MSA. malas nak pergi. tapi ramai pulak kawan-kawan yang comel participate, maka disuruh datang bagi sokongan.

the first 10minutes, rasa macam nak balik je. tak nampak point. tapi selesai je fashion show dan makan-makan, ada pula persembahan lain. one sister main drabuka(apa eh nama melayu dia?sila google image.huk3), fuhhhhh, rasa macam masuk time machine dan pergi balik zaman alamin dulu-dulu. superb. sangat tere dan best, wp mungkin tak sehebat group main percussion alamin. hee.

kemudian a palestenian sister read a poem in arabic that her mum wrote, aku bisik pada maha, aku tak faham. kata dia, "no, you must try. focus,".

nasib baik selepas itu di bacakan pula translation dlm english. basically, the poem was about a palestenian mother convinving her daughter, that their homeland, a beautiful palestine, used to exist. there used to be a beautiful garden right infront, and they used to own a house. dan tembok besar di hadapan itu, dulunya tidak wujud. kalau tak percaya, tanya tingkap-tingkap yang hancur musnah. tanya rumah-rumah yang hangus terbakar. mereka saksi!

sajak tu sangat sedih, dan sangat menyayat hati. kata si ibu akhirnya, tanah ini, tanah kita, suatu ketika dahulu. sajak tu diakhiri dengan laungan takbir.

malam itu, aku seriously rasa, sedihnya mereka. macam mana mereka still ada semangat nak hidup?how meh? bayangkan, malaysia dah takde, takde tempat dah nak balik time summer nanti. there's no place to call home. singapura dan brunei mungkin similar, boleh kita tumpang teduh, tapi pasti tidak sama. roti canai, nasi lemak, semua kena buat sendiri kalau nak makan, bayangkan that would be permanent, sepanjang hayat kita.

ofcourse, isu palestin bukan isu bangsa, bukan kerana hilangnya adat/budaya mereka. tapi faktor agama, faktor itu tanah suci orang islam.

a palestenian friend's status on fb; "never found a place to call home,".

1 comment:

  1. u noe what atiqah. i REALLY like ur intro. hahah =p

    ReplyDelete