Monday, October 26, 2009

of kanak-kanak

tunjuk hidung+terkejut, by wafa. [banyak sgt permintaan kakak-kakak]
bismillah.
of kanak-kanak. tadi masa usrah jumpa wafa, anak kak syima and abang shakir. dia belum pun lagi 2 tahun(kalau tak salah). dia sungguh superrrbly mashaAllah comel. walaupun cakap masih pelat, dia sudah tahu semua abc, pandai eja, sudah tahu 123 sampai 10. dia suka membaca buku, pandai solat, has her own telekung, and dia pandai lakonkan emotion atas permintaan(emoticon terkejut lengkap dengan ckp subhanallah tuuu). dia tahu anggota-anggota badan, dia tahu sun, flower, teddy bear, clown. and dia sayang aku, kakak dia ni yang comel =p. kagum kan? and she cant even talk properly yet! dia memeriahkan usrah kami tadi.

gaya terkejut, by wafa.

like seriously, aku sungguh jealous dengan wafa. pada umur belum pun 2 tahun(or is she 2 and a half?), dia sudah diperkenalkan dengan kejatuhan khalifah, sudah dengar kenapa kita perlu usrah, kenapa hassan albanna tetapkan 3 T itu sebagai rukun usrah(taaruf, tafahhum, takaful). dia hidup dalam environment yang sangat sihat, compared to tomtom bak, hannah montanna, barbie, God knows what else. no wonder dia super bijak. she even knows how to view photos and unlock the touchpad on iphone!

untuk dapat environment yang sebegitu sihat begitu untuk anak, perlu dapat suami atau pasangan yang soleh. untuk dapat suami yang soleh, perlu kita sendiri menjadi soleh/ah dulu. (the whole point of this entry). ya, semua orang pun nak berubah, one day, kepada yg lebih baik. why not now? mari buat list, apa yang perlu kita ubah, and work on it, one by one. kikis jahiliyyah yuk! and say no to couple, selagi belum betul-betul mahu kahwin. anda melimitkan choice jodoh anda sendiri. leave it to Allah, no?His plans is the best.

wafa qistina[all pics credits to dilamaya]

to my adik-adik kandung especially afifah, see, acik dah ada adik baru. tak sayang dah adik. HAHA.
p/s:alhamdulillah, thank you ummi, thank you baba for raising me up in this env too.mode:rindu ammar muzakkir!
pp/s:usrah tonight was superb. thanks everyone.

4 comments:

  1. dilamaya nak like post ni bnyk2!!
    Truee.. Wafa sgt memberi inspirasi. sgt2 kecil lagi dah diajar solat, pakai telekung paling xtahan tahap kecomelan, and yah dibesarkan dlm environment mcm tu... =') even kte yg umur 20 thn ++..ehem.. hahaaa.... br je mula mengenali hassan albana, usul 20 dia tu.. huuuu
    oh, wafa, kak shima ckp 2 tahun 2 bulan.
    tgk wafa, terus terasa nak adik.......or anak. hoho. insyaAllah. :D
    mari, nk solehahkan diri.. kikis jahiliyah2 dulu..and semoga Allah kurniakan jodoh yg baik...ameen. ;)

    Kakak yg comel, kesian kasi afifah jelous.. ish2 kakak niee..

    ReplyDelete
  2. ok .wafa x suke kte. hu. maybe sbb kte x reti nak attract budak2 or, sbb wafa x suke ade kakak lain yg secomel dia....heeee~

    ReplyDelete
  3. cop2!! bukan kte ke kakak kesayangan wafa? :D hihi.. komen yg xberkait kut dgn ur entry.. eheh..
    jom berubah! ok.. lpas ni midterm biochem *bley gk bc blog org*

    ReplyDelete
  4. atiqahmohammadkhuzainiNovember 14, 2009 at 8:19 AM

    dila:kakak yg comel?:D:D:D:D
    yup, mari kikis jahiliyyah!
    farra n sarah:silelah terima kenyataan :D

    ReplyDelete