Friday, December 18, 2009

bones, not meat.

bismillah.
tadi pergi beli ayam di kedai halal. a girl was waiting infront of the counter. i joined the line.
pakcik tu muncul dari belakang kedai, bersama satu plastik, yang nampak pelik kandungannya.tulang yang memang tiada daging langsung. diikat, terus masuk dalam plastik, tidak ditimbang terlebih dahulu. eh pelik ni. tapi aku diam sahaja.

the girl asked, "how much is it?"
pakcik, "haha, 20 dollars."
the girl:(muka berubah)seriously?
pakcik:yes.
the girl:really?
pakcik:no no no just take it. its free.
the girl:THANKS!(dan berlari keluar kedai).

after the girl left, si pakcik berkata pada ku, "shes crazy. sometimes she comes and asks for bones. she was just playfully asking for the price. she doesnt even have any money."

kesian sungguh. 20cad, aku boleh habiskan sekali pergi kedai sahaja. i cant imagine, dalam sesejuk tadi, terpaksa berlapar pula. mari bersyukur dengan apa yang ada dalam peti ais. tadi siap terbayang mak dia kat rumah, agaknya menunggu dengan penuh harapan anak dia berjaya pujuk pakcik kedai untuk bagi some bones. bones, bukan meat. terbayang-bayang cerita homeless to harvard. terbayang-bayang kisah kisah dalam bersamamu di tv3. ini berlaku depan mata. hu.

1 comment:

  1. atiqahhh.... ermmmm... cerita ni buat kte nak menangis. ='(
    Budak tu...uhmm....rasa nak jumpa dgn budak tu (the first thing came to my mind td...with no reason).. walau taktahu semampu mane boleh tolong dia kan.
    tapi, dia sgt beri inspirasi...sangat.
    sejuk, agaknya kat mana ya rumah dia.. harap2 ada tempat tinggal yg warm.
    Ya Allah, jadikanlah kami hambaMu yang bersyukur dgn segala nikmat yg Kau berikan.

    ReplyDelete