Wednesday, December 16, 2009

helpless

bismillah.

i was listening to kami harus kembali by izis, when randomly teringat kapten bala, or precisely cerita dalam a must-attend-talk on safety by kapten bala masa kat taylor's college.

antara cerita dalam talk beliau ialah, ada seorang perempuan ni, dia call kapten bala, cerita kisah rumahnya dirompak. perompak-perompak tu bersenjatakan parang. they were so mad sebab tak dapat duit atau barang berharga. akhirnya, kerana marah, dan mahu provoke the husband supaya bagi duit, mereka rog*l si isteri di hadapan si suami. si suami hanya duduk peluk lutut sambil menangis, dan tidak mampu buat apa-apa. selepas kejadian tu, si isteri left the husband.



imagine how the husband felt when it happened?mesti rasa helpless gila kan?kalau diikutkan hati, akan melawan habis-habisan. marah, toksah kata. malah pasti sakit hati sangat kerana tak mampu buat apa-apa. pasti dia akan rasa 'sakit' seumur hidup. mental torture.

teringat kisah ni, sebab lirik lagu tadi tu. lirik dia kan sangat bersemangat, tapi literally, apa yang sedang kita buat ya untuk palestine?rasa tak mental torture sebab tak buat apa-apa tu? tak kan? malah, what are we doing? studykah? main-mainkah? drooling over a celebrity figurekah? berkapelkah? tengok moviekah? bergelak ketawa silang jantinakah? lazing around infront of the computer kah for the whole day kah? *hukhuk*

semasa raya haritu, bercerita tentang gambar ni. ada booth jual palestine merchandise, maka saya tunjuk kartun ni pada shida.


tapi sebenarnya tak pernah tahu pun kisah panjang kartun ni. shida found this beautiful pic, and she found out the kid's name is handala(from hanzalah). setelah di google, rupanya begini kisahnya, as described by the cartoonist here:
"His name is Handala and he has promised the people that he will remain true to himself. I drew him as a child who is not beautiful; his hair is like the hair of a hedgehog who uses his thorns as a weapon. Handala is not a fat, happy, relaxed, or pampered child. He is barefooted like the refugee camp children, and he is an icon that protects me from making mistakes. Even though he is rough, he smells of amber. His hands are clasped behind his back as a sign of rejection at a time when solutions are presented to us the American way.

Handala was born ten years old, and he will always be ten years old. At that age, I left my homeland, and when he returns, Handala will still be ten, and then he will start growing up. The laws of nature do not apply to him. He is unique. Things will become normal again when the homeland returns..."

siapa kata cartoonist tak menyumbang in reviving the islamic spirit? (macam jade dalam rooftop rant by hlovate, dan komik bidadari besi) everyone can and should contribute in their own special way, be it a photographer, an engineer, a doctor, a biotechnologist, a psychologist, an economist, or a political thinker. maka rajinlah belajar! dush diri sendiri!

p/s:kapten bala kata, si isteri perlu berterima kasih pada suami, jika suami tadi membalas dengan aggresive, si suami akan dibunuh, then barangkali mereka akan bunuh isteri juga untuk eliminate witness.

saya tak setuju. biar bergadai nyawa di parang musuh, dari duduk bercirikan loser. mati syahid kot pertahankan negara/harta. eh, tapi dia nonmuslim. well, it is certainly easier said than done. huks.

pp/s:dah lama tak actually menulis. sorry terpanjang. tahniah habis baca.

2 comments:

  1. ehhh.
    gambar saye nuhhhhh.
    bagi balik!

    ReplyDelete
  2. best though lama dah tk tulis. kte lagi lama tk tulis. cuti yg tk productive. lazing around in front of the comp for the whole day, terasa ohh.

    ReplyDelete