Thursday, December 31, 2009

segenap penjuru

bismillah

Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda kekuasaan Kami pada segenap penjuru dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahawa al-Quran itu benar. Belumkah ternyata kepada mereka kebenaran itu dan belumkah cukup (bagi mereka) bahawa Tuhanmu mengetahui dan menyaksikan tiap-tiap sesuatu?

[alfussilat:53].



"segenap penjuru...", mana lagi nak lempar mata kita ni? kiri kanan depan belakang atas bawah semua bukti kekuasaan Allah, kewujudan Allah. -dari sini.



tinggal kita rasa atau tidak sahaja lagi kan?Allah dah pesan, jangan sampai hati menjadi keras. dalam ayat 16, surah alhadid:



Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang yang fasik - derhaka.



there are signs for people understanding, 3:190.

isnt this proof enough for us?


i'm not a music person. beribu kali dengar, baru tangkap mesej :((. and mashaAllah, mashaAllah, especially on ruben's story.

5 comments:

  1. malam ni partial lunar eclipse. subhanAllah!

    ReplyDelete
  2. salam. just want to let you know.
    christian churches in malaysia have been allowed to use 'Allah' in their news/papers/, since they win the case. No NGOs or whatsoever have come forward so far, just some raw comment, requested by media. maybe you have some thoughts about it since i do not know much about the hukum for non-muslim to use 'Allah' instead of Jesus.

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiJanuary 1, 2010 at 11:50 PM

    to kima:tak nmpk T.T
    to blank: err, saya tidak arif juga bab hukum ni. plus kes ini lain kan dengan kes non muslim guna ayat AQ kan?
    one politician was asked abt it, tapi dia belum jawab. lets see what he and other politicians/ulama's would say.
    wallahua'lam.
    tq for raising up the issue.

    ReplyDelete
  4. video youtube ni sudah sgt femes dalam kalangan budak2 medic sini. semua kagum dan teruja. harapnya diorg tak berhenti kat situ la, hope ada org follow up la. huhu..
    sebab kadang2 semangat lepas tgk video je, pastu hilang habis.

    ayat AQ yang tiqah bg kat sini, ana br je tadabbur sorg2 ari tu,mmg sgt2 terkena kan? hihi

    ReplyDelete
  5. atiqahmohammadkhuzainiJanuary 3, 2010 at 9:32 PM

    salam blank, pndpt u zaharuddin:
    http://www.zaharuddin.net/bahasa-articles/larangan-kristian-guna-nama-allah-ulasan-ringkas.html

    an opinion i agree with:
    http://pemimpiindah.wordpress.com/2010/01/03/ringkas-tak-sangat/

    ReplyDelete