Monday, February 1, 2010

dia boleh...

...masakan tidak kamu?

bismillah.

berubah dan menghakis jahiliyyah itu payah.

"...Kami tidak menjadikan kiblat yang (dahulu) kamu ( berkiblat) kepadanya melainkan agar Kami mengetahui siapa yang mengikuti Rasul dan siapa yang berbalik ke belakang. Sungguh ( pemindahan) kiblat itu sangat berat , kecuali bagi orang yang diberi petunjuk oleh Allah. Dan Allah tidak akan mensia - siakan imanmu. Sunggu Allah Maha Pengasih , Maha Penyayang kepada manusia.
( Al - Baqarah:143)

but remember, heaven is not cheap,kan?

Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).

(Ali Imran,3:14)

this was once my favourite ayat, sebab Allah macam kata, Aku dah tahu dah, kau suka ni, suka itu, tapi tu kesenangan dunia yang kejap je, I know better, syurga itu lebih nikmat. ok?

semalam terasa penat dan sungguh penat sekali, bagaikan mahu berhenti berlari. status kak ati, fasbir sabran jamila. entry salina, tentang alqasas ayat 56. terima kasih Allah, alhamdulillah hari ini much better. find your 10 golden minutes, kata orang. paksa diri!

4 comments:

  1. ya Allah tiqah, i seriously believe you can read my mind!

    cmne, cmne, cmneeeee awak tau yg benda ni bermain di fikiran kita?? :)

    LIKE. SERIBU LEMON KALI LIKE!!

    jazakillah for the reminder.

    ReplyDelete
  2. They said: "Our Lord! We have wronged ourselves. If You forgive us not, and bestow not upon us Your mercy, we shall certainly be of the losers.'') (7:23)

    ReplyDelete
  3. salaam.

    huoh lately banyak baca tentang 'syurga ain't cheap'.
    hu.
    mcm nak beli rumah mewah, usahala keras2 untuk cari duit menimbun.
    dan cemtu jugak la kita.
    carila redha dia sampai menimbun.
    usahalah sendiri.
    sebab syurga sangat mahal!
    waaaa..

    wallahua'lam
    -syaimaa'-

    ReplyDelete
  4. to fa:huuuuu i was directing it to myself. quoting a friend bila kite ckp she read my mind, she said, "honestly, diri sendiri skrg tk hadapi pon benda ni(lgpon bz exam kan). tp entah, Allah bg ilham, n terus tulis. enhta2 Allah plan suruh kite tulis so that awk boleh bc. Thanks to HIM!"

    to me, just another spark of His arrahman and arrahim <3!

    to syaimaa'-salam. redha Dia redha Dia. mari kejar!

    to fuzzree:jzkk

    ReplyDelete