Wednesday, January 13, 2010

nak kahwin?

readers perempuan:

"Kalau menjaga hati akhawat/ sisters pun xmampu lagi, bagaimana mampu menjaga hati suami agar xdicalari?"

"Kalau masih sukar berlapang dada dengan akhawat/ sisters, bagaimana mampu mudah berlapang dada dengan suami??"

"Kalau dengan akhawat saja mudah merajuk dan terasa hati, bagaimana mahu sabar dengan karenah ego suami?"

"Kalau dengan akhawat saja xmahu bekorban, mana mungkin senang bekorban untuk suami, mertua dan ipar?"

"Kalau menyampaikan kasih pada akhwats pun belum buat lagi, bagaimana mampu menjadi yang terbaik untuk anak-anak?"

"Kalau menunaikan hak pada ibu bapa pun belum terlaksana lagi, bagaimana mampu menunaikan hak pada suami dan mertua?"

easier said than DONE.
cp-ed from here.
vocab:akhawat=sisters=sahabat-sahabat perempuan anda.

---

readers lelaki:

"Kalau menjaga hati ikhwah/ brothers pun xmampu lagi, bagaimana mampu menjaga hati isteri agar xdicalari?"

"Kalau masih sukar berlapang dada dengan ikhwah/brothers, bagaimana mampu mudah berlapang dada dengan isteri?"

"Kalau dengan brothers saja tidak mampu bimbing dan menjadi imam, bagaimana mahu didik isteri?"

"Kalau dengan brothers saja xmahu bekorban, mana mungkin senang bekorban untuk isteri, mertua dan ipar?"

"Kalau menyampaikan kasih pada brothers pun belum buat lagi kerana ego, bagaimana mampu menjadi yang terbaik untuk anak-anak?"

"Kalau menunaikan hak pada ibu bapa pun belum terlaksana lagi, bagaimana mampu menunaikan hak pada isteri dan mertua?"

easier said than DONE.

vocab:ikhwah=brothers=sahabat-sahabat lelaki anda.

p/s:respon atiqah pada isu kahwin asyik-asyik timbul.

10 comments:

  1. betul nih!
    xnak kahwin lagi.
    hu.

    ReplyDelete
  2. hoo saye dh lengkp boleh kawin :P

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiJanuary 15, 2010 at 7:42 AM

    to shida:i wasnt dedicating it to you :\ tp takpe, mari belajar. heh.
    to beena:pap pap, pom pom pom. bunyi kompang kahwin. aha, kite tunggu invitation okes.

    ReplyDelete
  4. psychologically, waktu skrang ni (young adult) conflict diri yg menganggu is 'isolation vs intimacy' (kalau x silap). conflict yg rasa diri dia akan share hidup dgn orang lain or living alone. no wonder isu kahwin asyik2 timbul kan.

    ReplyDelete
  5. suke komen dila!mmberi jwpn berilmiah pd yg kite yg tertanye2, kenapa eh?
    hehe.

    ReplyDelete
  6. ahaa calon pun xde.
    i kawin dgn laptop or buku eh, nak invitation x?hehhe :P

    ReplyDelete
  7. touched dan terkena btg hidung sendiri sebenarnya.huhu. mmg pun,ana de terfikir gak sbnrnya sblm jumpe ni kat ur blog. mmg btul sgt2. tapi kan, xde la smpi nak tggu smpi perfect, isn't it?

    Bila tiba masanya , ketikanya,saatnya, detiknya, itu lah yg terbaik. huhu

    Mari belajar ~~ ^_^

    ReplyDelete
  8. beena: klu everytime org kahwin ngn buku kite dpt invitation, penuhlah schedule kite. lol.

    k syaz:heee snanye tak terpikir pon psl tunggu perfect tu. heh. my bad. snanye ni post emo. geram pd yg melupakan tggjwb pada keliling dan hanya selfish pikirkan diri sniri mahu kahwin. padehal tggjawab snts melebihi masa. bila tiba saatnye, then fine. itu melengkapkan separuh deen. tapi kalau belum boleh kahwin tapi everyday bising psl kahwin dan isu hati dan perasaan, baiklah dia focus pada tanggungjawab yg ada. byk lg kerje lain.

    ReplyDelete
  9. salam atiqah...
    huhu...nak mintak izin copy bole?
    nak sampaikan pada kwn2 yg lain...
    kami kat sini pun sibuk2 sgt psl isu...perjalanan masih jauh...huhu..jzkk..

    ReplyDelete
  10. atiqahmohammadkhuzainiJanuary 30, 2010 at 10:15 PM

    silekan. waiyyaki :) ltkkan link asal (sayangsicomel) tu ye =)

    ReplyDelete