Monday, January 25, 2010

repeating is worth it!

bismillah.

ini sambungan kisah epic adventure. [tak habis2 lagi? 0.o] no no, ini mahu cerita dari perspektif yang berbeza. bertangguh2 mahu tulis, tapi malam ini mari jadikan realiti, khas buatmu, sahabat yang ku sayang sepenuh jiwa keranaMu ya Allah. allahumma thabbit qulubina 'ala dinika bito'atik.

sebelum bertolak, i said i wanted to learn something from the long journey. nak ambik kau, pengajaran mahal Allah bagi. alhamdulillah. a life lesson on arraja' (pengharapan) pada Allah. i was so confident that i'll arrive in malaysia the next 2 days, sudah berkira2 status fb apa yang akan di tulis setibanya di malaysia. astaghfirullah. i skipped solat sunat musafir dan mandi sunat musafir, sesuatu yang jarang saya tinggalkan.

pengajaran pertama: kegagalan di pertengahan perjalanan adalah kerana kesilapan di titik mula.

after what happened in montreal, i thought i learnED my lesson. yelah masa tu memang dah menangis bergelen air mata. dah sujud syukur pada Allah. dah sedar kesilapan tidak berdoa pada Dia. BUT Allah is the all knower. He knows best, He knows me inside out(an understatement). Bila difikir balik, when i was waiting to board the plane to Newark, since dah jadi bermacam2 yg sgt unthinkable, I was again, confident that nothing worse could happen. walaupun dah belajar sikit lesson, iaitu takut mahu mengatakan apa-apa tanpa inshaAllah.

pengajaran kedua:Allah knew that i need some time to rethink about the ujian i just went through, untuk hadamkan pengajaran sehabisnya. (bukan sekadar mahu keluar dari masalah yg tadi. tapi belajar dari hikmah ujian).

maka Dia menetapkan supaya saya stranded lagi sekali, di newark pula, spend a night in a nice hotel room, yang selesa boleh solat menghadap kiblat dengan proper, boleh menangis dalam sujud, [something impossible to do jika solat di tengah ramai di airport]. boleh duduk termenung fikir apa hikmah yang patut belajar.

barulah namanya belajar dari ujian. unlike when i was in montreal, saya hanya focus untuk mencapai solution, bukan 200% belajar dari ujian, ie perhati apa yang Allah mahu tunjuk. but i had to repeat the test, as i did not learn much from the first. supaya dpt fikir ape sbnrnye yg allah nak tunjuk ni, maybe ade bende lain yg tak bljr before ni, yg akan dpt belajar this time. pengajaran dari sudut bbeza pula. yg kita tak nampak dulu.

hanya lepas kira-kira sebulan perkara ni jadi, baru saya mampu kata how sweet the ujians were. they were repeated, for atiqah belum habis belajar lessonnya. masih ada yang dia perlu belajar. they were designed, specially for atiqah, yang dah lama tidak letak pengharapan sebegitu tinggi pada Dia.

im telling you, the last time ada pengharapan sebegitu tinggi pada Dia was masa hilang dompet dan semua duit on the way ke jawa dahulu. i was 18. dah lama kan? dan sungguh manislah perasaan pengharapan sebegitu. jika ujian sebegini is what it takes to feel 'it' again, maka saya redha dan sungguh it was worth it alhamdulillah!

5 comments:

  1. =) Mampu tersenyum lebar lepas baca. Best sangat. Suka ni- belajar dari hikmah ujian.

    Ujian tu jugak memadamkan hati yang 'sombong and yakin (100%) pada diri sendiri'. like u said, dah berkira2 apa nak buat the next 2days bila sampai di Malaysia. kita mcm dah rasa yakin akan sampai bila and yakin dgn jalan yg dipilih dan rasa sgt betul for jalan tu yg akan sampai di destinasi (as what stated on the ticket).
    Saje point out yang ni, sebab benda yg sama terkena pada diri sendiri. Masa nk pegi Atlanta, dah rasa yakin akan sampai malam tu, berangan dah nak buat apa, and dah fikir esoknya nak pakai baju apa, (i.e fikir baju yang tak perlu gosok). nah, last2 flight ubah, beg tersangkut. huhu. Terima kasih Allah.

    ReplyDelete
  2. like the idea of hadamkan pengajaran sepenuhnya, belajar dari hikmah ujian.

    suka jugak pengharapan yg begitu tinggi pd Allah. tp kadang2 bila diuji, kte senang melatah n tk sabar. thx ika for this sharing, ni blh jadi principles for us in facing difficulties ni. =D

    ReplyDelete
  3. hahaha...know what, semalam lepas jadi balik "peristiwa di airport - again" kita asyik teringat post awak yang ni.
    peristiwa yg lebih kurang sama, berlaku dua kali tapi time return pulak this time.

    thanks sayang <3 :) kita hampir nak menangis then tiba2 bila Allah peringatkan kita akan post awak ni, then baru tersedar. recheck balik. Allah knows best. Time kita termissed flight 4.45 (missed by 5 minutes after 2.30 hour of custom n security check!) kita belum solat zohor asar lagi. ingat mau solat atas flight.
    Lepas dah missed, Allah bagi peluang dapat amik wuduk elok2 and solat kt satu tempat dgn kiblat yg proper dgn sgt tenang. =') and boleh menangis dlm solat di tgh ramai di airport which is something impossible jgk.

    nak jumpa awak... nak huggg.. =) =)

    ReplyDelete
  4. lepas habis tulis comment diatas, kita terpukul diri sendiri dgn something. should solat awal! mmg rugi kalau beratur lama2 till habis waktu. huhu. ok, kita mcm dah buat satu entry kat page awak. heee

    ReplyDelete
  5. atiqahmohammadkhuzainiFebruary 23, 2010 at 5:19 AM

    <3<3<3 huaaa ttbe rasa heron ngn pow jauh. huuu

    ReplyDelete