Monday, January 11, 2010

uol

bismillah. setiap perkara, ada pros and cons nya.

saya nak bercakap tentang uol(usrah online). just my two cents. ya, dulu i dont really believe in uol myself. berdasarkan pengalaman. bukan salah naqibah, bukan salah usrahmates. salah sendiri. bila iman tengah up, barulah uol berkesan. bila sebaliknya, kadang-kadang boleh memasak, boleh pergi tempat lain sambil 'mendengar'. APAKAH? o.0 i know.

summer hari tu, balik malaysia, saya komplen komplen komplen tentang uol. tak hendak seribu dalih kan? tapi setiap hujahku di patahkan oleh seorang kakak yang garang. kata dia, awak kena belajar dari sisters france ni. mereka membesar dengan jayanya!

cabaran UOL:
1. boleh jadi tak rasa pun ukhuwwah dengan usrahmates, sebab ada yang tak pernah berjumpa.

2. kalau ada adik 5 tahun duduk di sebelah dan tak mahu tidur, penat juga menjawab "kenapa kawan acik cakap sorang-sorang?kenapa suara dia keluar kat komputer?"

3. naqibah takkan nampak sama ada kita dengar atau tidur atau bersembang dengan roomate atau berchatting dengan orang lain kat ym atau berfacebook sekalipun. but she surely can tell. =)

4. connection tiba-tiba teruk walhal 5 seconds before that it was perfectly fine maka tak dapat online.

5. connection skype atau paltalk tiba-tiba teruk, separuh ahli usrah dapat mendengar suara naqibah dengan jelas, separuh lagi tidak dengar langsung. connection siapa yang teruk?hantuuu.

tapi.

1. saya dah pernah rasa sebaliknya, alhamdulillah. i used to think it could never happen! no, it is possible. di kala cuti, ajaklah berjumpa supaya kenal mata berlawan mata. dan keluar dari tanyalah khabar walau di luar usrah. berwebcam selalu. sayanglah mereka sampai merindui suara mereka sepenuh hati.

2. tidurkan dia awal-awal. jauhkan segala gangguan awal-awal.

3. Allah nampak. wujudkan self discipline, bila rasa malas nak dengar, transcribe word by word apa naqibah cakap, dan baca di lain hari. jangan sekadar record sahaja, nanti kantoi tiada respon kalau tiba-tiba naqibah menyeru nama anda. :D kesian si naqibah. jika ada usrahmate di lokasi anda, ajak lah dia mendengar bersama-sama dan salin nota bersama-sama.

in the end, if you force yourself, terpaksa dengar juga dan insyaAllah bermanfaat.

4. suruh usrahmate recordkan dan uploadkan softcopy nota dia. kalau dia kata takde nota, tanya dia, awak tidur eh masa usrah? dan reportkan pada naqibah. :D gunakan segala alat recording yang ada. bagaimana?tanya expert:dilamaya <3

5. asah skill menaip anda. pertama kali dalam 20 tahun ++ saya hidup, tercatat sejarah terpaksa uol dengan menaip-naip. aseef jiddan ye sisters. hu. i dont know why. hope it will not happen again. probably its time to beralih ke paltalk secara serious. alhamdulillah, focus half of us okay je, dan dapat je input.

despite of all the troubles stated, kenapa mesti perlu juga ada?
its the best alternative jika anda tiada usrah di tempat anda. atau ada, tapi tak suka usrah di tempat anda. and the next city is 5hours away by bus, or worse, 700cad away. hu. [maka bersyukurlah bagi mereka yang tinggal di lokaliti yang punya banyak usrah.]
atau anda pegang usrah di tempat anda, dan anda perlukan usrah untuk diri sendiri.

jangan lari dari kebaikan, one day it(hidayah) might just run away from you and never come back.

p/s:masih perlu perbaiki soft skill yang satu ini:communication.

pp/s:terharu bila ada yg mengangkat telefon ketika sedang mendengar, dan dengan lajunya kata "aku usrah ni nak apa cakap cepat!".

allahumma inna nas aluka imanan kamila.
-budak baru belajar-.

6 comments:

  1. that is kind of detail of uol. very true indeed.

    my usrah, penah je almost half tertidur depan laptop gara2 letih stay up and usrah was after subuh. huhu~

    anyhow i believe it is such a very good alternative we don't wanna be left out kan. org hi-tech kan, akak interview pun pakai ym dah sekarang. =)

    and sorry, my end of last year's suggestion belum bermula lagi. I will start emailing very soon inshaAllah.

    teruskan usaha!

    ReplyDelete
  2. tiqah, iman dashuki likes this one!
    =)

    dulu mase first uol pun rase mcm tu...byk sgt tanda soal..
    tp kan lame2...kite dh xpandng dah mslh2 dia...kite just nk isi dia. n byk sgt yg kite blh dpt dr uol ni...bkn just isi uol je tp masalah2 tu byk mentarbiyyah diri kan..hehe

    =)
    sgt2 suke post ini ok. hehe

    ReplyDelete
  3. hehe, sependapat dgn iman, sini pon usrah online jugak tiqah.

    betul, mmg banyak cabaran. kan iman?

    ReplyDelete
  4. atiqahmohammadkhuzainiJanuary 13, 2010 at 4:33 PM

    k nazirah:interview pakai ym? WOW. mashaAllah. heard ada sahabat mahu nikah via skype. so seems like its possible ey?

    iman n fath:wah, tak sangka kat bumi mesir pun uol. huhu. sebab mesir kan. adeh, scrape off the mindset.

    ReplyDelete
  5. nikah via skype? siapekahhhh?

    gaah.

    haritu uol skype tak dengar, so we used phone instead. hehe.

    and setuju. the problems yg hadir waktu uol tuh, is another form of tarbiyyah insyaallah.

    ReplyDelete
  6. wah..globalization blh membantu da'wah, meskipun ada juga bbrp aspek yg blh membantut tp pastinya, anything yg jatuh dlm tangan seorang good muslim/ah akan digunakan dgn sebaiknya, rite :D

    uol mmg mencabar. tp hendak seribu daya. tak hendak, satu dalih pun cukup. terpulang pd individu. kalau kita mahu, thru uol pun blh dpt sgt bykkk manfaat. tp kalau kita tak rela, usrah face2face berjam2 pun tak dpt beri sbrg faedah. moga Allah pelihara niat kita.

    nyway, tabik spring pd die-hard uol. lorh

    ReplyDelete