Wednesday, February 24, 2010

bismillah,
peliharaLAH semua solat, dan solat wusto(solat wusto ialah solat asar menurut hadith sohih). Dan laksanakanLAH kerana Allah dengan khusyuk.
albaqarah 238.

suka ayat ni sebab macam first time jumpa arahan plain SOLATLAH, rasa arahan ini bagai begitu direct pada diri ini.

ayat 239: jika kamu takut ada bahaya, solatlah sambil berjalan kaki atau berkenderaan. Kemudian apabila telah aman, maka ingatlah Allah(solatlah), sebagaimana Dia telah mengajarkan kepadamu apa yang tidak kamu ketahui.

in my humble opinion tanpa tafsir mana-mana kitab/ahli tafsir, ini boleh dijadikan panduan untuk solat duduk. lepas tu kene solat dengan sempurna seperti yang Dia ajar, bila balik rumah atau dah ada tempat.

2 comments:

  1. erm..penah dgr ceramah dr maza..."solat hormat waktu"? sah atau tidak?
    kalau sah, buat ape nak solat balik?
    kalau tak sah, solat buat apa..dah mmg tak sah..
    hmmmm..opinion?

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiFebruary 24, 2010 at 7:51 PM

    followapa yg anda yakin hujahnya.

    ReplyDelete