Tuesday, February 23, 2010

hati keras

bismillah.

lately ramai sunnguh yang tanya, kalau hati keras, nak buat macam mana?sorry for the merepek-repek answers i gave. now this one, is according to assunnah:

"once a man complained to the Prophet saw about the hardness of his heart, and the Prophet saw said to him, "put your hand over the heads of the orphans, and give food to the poor," HR ahmad.

give food to the poor-mari sedekah apa yang kita sayang, mari belanja kawan-kawan makan =p, etc.

pesan kak leen:bila tengah down atau merasa lemah, basahkan telinga dengan alquran. dengar tanpa henti, biar ia blend dengan diri, sampai 'ter'baca ayat2Nya di mana jua anda berada. :)

8 comments:

  1. Bagaimana jika hati org yg lain yg keras?? adakah penawar baginya?? jika kita sudah berusaha bersungguh2 tetapi hatinya masih keras...

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiFebruary 23, 2010 at 8:59 AM

    dulu ada rakan memberi analogi. cikgu dan murid. cikgu ajar ajar ajar, ilmu tu tak sampai2 jugak.

    sape yg keras hati?

    sebab murid tu yg pegi cari cikgu, so insyaAllah hati dia bersih. mungkin ade yg tak kene pada cara cikgu mengajar?hurm.

    sudah berusaha, maka doa+tawakal pula. Allah tak judge pd hasil, tp pada usaha. doa itu senjata umat islam.

    p/s:doakan sy. ni siapa ye?

    ReplyDelete
  3. thanx atiqah mki .
    hati .
    hermx ... semoga tercuci .

    ReplyDelete
  4. sob3.. i know u care.
    hehe..thanks <3

    ReplyDelete
  5. tak ingat baca kat mana ntah, buku amru khalid rasanya..

    juga tak ingat kata-kata rasulullah saw atau sahabat. tapi bunyinya cm ni;
    bila hati terlalu keras/kotor, minta Allah untuk mempunyai hati yang baru kerana sebenarnya tika kau sudah tidak mempunyai hati lagi...

    satu sen dari hati ku

    ReplyDelete
  6. "Bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat. Pertama; ke tempat org membaca al-Quran tidak kira sama ada kamu ikut membacanya ataupun kamu sekadar mendengar pembacaan org lain. Kedua; kamu menghadiri majlis pengajian yang mengingatkan kamu kepada Allah. Ketiga; kamu mencari satu waktu yang sunyi, contohnya di waktu mlm dan ketika itu kamu bangun melaksanakan ibadat kepada Allah serta memohon kepadanya agar diberikan ketenangan dan kedamaian hati kpdmu. Jika selepas melakukan kesemua itu jiwamu masih tidak tenteram, mintalah kepada Allah agar digantikan hatimu dengan hati yang lain kerana hati yang kamu miliki sekarang ini bukan hatimu."- Abdullah ibnu Masu'd

    ReplyDelete
  7. atiqahmohammadkhuzainiFebruary 24, 2010 at 4:06 PM

    'cutest'fren:rasa cm tade je kwn plg comel. haha. <3
    kima:thx jwbkan soklan utrujah :)

    ReplyDelete