Monday, March 8, 2010

ikatan kita

bismillah. selalu baca doa rabitah? mari faham pula isi-isi tersirat doa ni.


kalau perasan, doa ni dalam past tense. ie:hati ini telah berpadu...
kata seorang sister, untuk berdoa pada Allah tika rasa berdosa, minta Allah ampunkan dosa is one thing. but to be able to say, ya Allah, aku dah buat sekian-sekian untuk redhaMu, perkenankanlah doaku, is a different thing. maka setiap kali baca doa ni, macam boleh jadi selfcheck, eh sama ke apa aku cakap dengan apa aku buat?

dan kenapa hati ye yang berpadu?bukan jasad, bukan minda? sebab islam ini, agama hati. kalau tahu dengan akal sahaja, tanpa beriman dengan hati, tiada guna. ingat beza faham dengan akal dan hati dalam ISK?

kuatkanlah ikatannya. menurut seorang brother, ikatan dalam bahasa science(correct me if im wrong ye budak2 biotech =p) ialah 2 atom yang totally berbeza properties bercantum untuk satu tujuan(cukupkan elektronvalens, etc). kita baca ini dengan sisters/brothers yang kita sayang, untuk menguatkan ikatan yang terbina. ukhuwwah yang punya hanya satu tujuan, untuk redha Dia.

kekalkanlah kemesraan yang ada. in the end, hanya ikatan yang dibina di atas dasar aqidah akan kekal. why?sebab kubur lain-lain. dibangkitkan di padang mahsyar lain-lain, hisab lain-lain. seperti yang di explain secara best by bashu.

then, doa ini mention pasal hati lagi. lapangkanlah hati ini dengan limpahan iman. hanya dengan iman, hati akan tenang. maka sepatutnya, bila kita ada masalah, we go to Him first, then the others(mak ayah, kawan2, etc).

complete trust in Allah. keindahan tawakkal padaMu. sememangNya, kalau tawakal sepenuhnya pada allah, memang sangat best dan sangat indah. kerana yakin tahap tinggi pada Allah, akan yakin juga bahwa setiap yang berlaku adalah yang terbaik untuk kita. maka, there won't be any reason to be sad anymore. best kan? :)

hidupkan (hati2 ini) dengan pengetahuan tentangMu. kerana tanpa kenal Allah, hati kita mati.

teringat cerita seorang sister, yang menceritakan tentang an author. his books were international bestseller, bahkan pernah mendapat nobel prize in literature. what did he write about?tentang wealth decieves, masuk kubur takleh bawak sekali pun, kecantikan, dan segala atas dunia ini hanya fatamorgana dan tidak kekal. in other words, dia nampak hakikat dunia ini hanya sementara. but in the end, this guy hanged himself to death. kenapa bunuh diri? sebab dia hanya nampak cause/root of the problem, but he does not see the solution-obeying Allah, striving for the afterlife and not for the dunya.

i guess this du'aa is hard to recite, sebab makna dia sangat heavy. bersatu memikul beban dakwahMu, mengikat setia untuk mendaulat, untuk menyokong syariatMu.

did we really?

2 comments:

  1. nice post.
    lagu tema utk usrah sekolah ;)
    nak minta izin copy paste ? :D

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiMarch 18, 2010 at 7:34 PM

    silakan :)

    ReplyDelete