Wednesday, March 17, 2010

kenapa?

bismillah...

of IAW.
one of the FAQs;
what is it that you see in islam, that makes you believe so much in islam, and still a muslim?

the volunteers are trained to say, "what a great question! i actually do not know the answer, but let me bring you to someone who knows" and lead them to the floor supervisors, whenever we don't feel comfortable in answering the question asked.

but i do not think this particular question can be passed onto others.

kenapa anda beriman?ada apa pada islam? what would your answers be?care to share?if yes, sila tinggalkan komen.

mungkin anda boleh dapatkan idea jawapan dari the following excerpt, cp-ed from here.
Pada suatu malam, Rasulullah saw berada di rumah isterinya yang bernama Ummu Salamah. Ketika malam sudah menyelimuti kota Madinah, penghulu umat manusia itu bangun dari tidurnya dan berdoa di ruangan yang gelap sambil menitiskan airmata.

Beberapa saat berikutnya, Ummu Salamah terjaga dan mendapati Rasul sudah tidak ada disisinya. Demi melihat itu, ia bangun dari tempat tidur untuk mencari Rasul. Ia menjumpai beliau sedang berdiri mengangkat kedua tangannya dan berdoa:
“Ya Allah! Janganlah Engkau ambil dariku nikmat-nikmat-Mu yang telah Engkau berikan kepadaku! Jangan jadikan diriku sebagai cercaan musuh dan jauhkan diriku dari terjatuh ke dalam kekuasaan orang-orang yang iri hati terhadapku. Ya Allah janganlah Engkau kembalikan diriku kepada keburukan dan hal-hal makruh yang telah Engkau selamatkan diriku darinya. Janganlah Engkau lepaskan aku kepada diriku sendiri walau sekejap dan peliharalah diriku dari segala bahaya dan berbagai penyakit.”

Tatkala mendengar ratapan dan doa itu, Ummu Salamah tidak dapat menahan air matanya. Ketika Rasul mendengar suara tangisan isteri yang dikasihinya itu, beliau segera menghampirinya dan menanyakan apa yang telah terjadi?

Ummu Salamah berkata, “Wahai Rasul! Tangisan dan doamulah yang telah membuatku menangis. Jika engkau, dengan kedudukanmu yang amat tinggi di sisi Tuhan, merasa demikian khuatir dan memohon kepada-Nya agar tidak meninggalkanmu walau sekejap, lalu bagaimana dengan diriku yang banyak dosa?

Rasulullah Saw. bersabda, “Wahai Ummu Salamah! Bagaimana aku akan yakin dengan nasib dan kesudahan hidupku? Sementara Yunus As karena ditinggalkan Tuhan sekejap saja, dia tertimpa bencana yang seharusnya tidak dialaminya!”

2 comments:

  1. Atiq, truly soalan mcm ni tak patut address kan kat org lain. Tak dpt lagi yang bertanya mcm ni, tapi... i know i should have at least an answer for this.
    Astagfirullah.

    What I see in Islam? (lamaaaa kita terdiam, fikir, googling jugak)

    Islam is not just a religion, you pray and that's it. Islam is 'complete' (ada better word x? -syumul?) what I see in Islam is that it's the way of life; to have a strong faith and be a strong believer in One God (no other God but God, and Muhammad is messenger of God), Who creates everything and Who runs this world.
    The Creator of this world knows what is the best of His creation.

    In term of doing something (i.e exam), Islam teaches me (or us) to work on my best and to give my best effort and then pray to God for the result that I want. But what comes later, either I can get what I want or not, I thank Him; for I remember that He will give what is only good for me. He knows what I don't know.
    That is, to have a strong faith that the knowledge of God exceeds mine.

    Islam make me realize that everything in this world comes from Him. He gives us food, air so that we can breath...and did I said everything? (oh, ni langkah utk taknak senarai bnyk2..)

    But to have everything in this world does not guaranteed you an easy life right? There is always a hardship/ obstacle you need to face.
    There is a verse in Quran that I loved so much,
    'Verily with every difficulties there is a relief' and it's repeated twice.

    Life is supposed to be difficult. And it often is. But with and after every difficulty comes ease. That is the promise of Allah. (amik balik status fb, not my original words, jumpa semasa bloghop.)

    .
    .
    I feel bad. Spend lot of time thinking of this, which something that I suppose not to. I hope and pray I know what I said and hurmmm... selalu cakap je boleh, kadang2 masih tak laksankan haq Allah dengan baik. =(

    Thank you Allah for give me Islam.

    suka sgt jawapan Maha hari tu. Comfirt.

    Wallahualam.

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiMarch 20, 2010 at 7:12 PM

    soalan ni was one of the FAQs yg sister hafsah dah warn kita kene tahu. tapi bila ada sorg tu tanya, mcm tersedak kejap.

    huuu suke jwpn awak. basically, islam allows us to submit to a greater power, which is point kita jugak!hehe.

    ReplyDelete