Sunday, April 25, 2010

polis

bismillah

baru-baru ini saya hampir ditahan kerana jaywalking.

jaywalk:To violate pedestrian traffic regulations by crossing a street away from a designated crossing.

"hey there!" jerit si polis trafik dari jauh. maka atiqah belok dan jalan terus, seperti tidak berniat pun mahu melintas. malas ke zebra crossing kerana hendak jimat 500-750m , terpaksa berjalan extra 1km pula untuk ke station otrain sebab kantoi dengan pak polis.

selamat 125cad amende(fine or saman in french).

alangkah bahagianya kalau semua kesalahan boleh lari macam tu je bila kantoi. kantoi je lari. eh eh saya tak berniat pun? mana ada, mana ada. tapi Allah Maha Adil. and kat akhirat dah tak boleh lari dah. masa tu, semua penghuni neraka akan merayu minta peluang untuk hidup kembali kat dunia ni. mintak jadi tanah sahaja.

tapi tidak boleh. we are given one chance. ini, yang kau tengah hidup ni. peluang hanya datang sekali, tidak bergolek berkali-kali.

as money is currency on the dunya, time is currency for the hereafter. maximize your use of time to gain His redha!

atiqah:tapi takde pun signboard takboleh lintas, unlike some streets yg jelas tulis!
kawan:jalan besar kot. fikirlah logik.


dosa pahala kita tahu sahaja. deep in our heart. tahu sahaja. tepuk dada, tanya iman.

1 comment: