Friday, April 30, 2010

sejak dulu

bismillah.

siti farah gave me the link to the episodes few days back. antara highlights yang saya suka:

1.nabi ya'kub berhijrah bersama seluruh keluarga ke kan'an selepas kewafatan bapanya, nabi ishak, kerana nabi ya'kub perlu menggantikan tempat nabi ishak di kan'an.

suatu hari, datang beberapa palestenians mengadu kepada nabi ya'kub, bahawa kambing2 anak-anak baginda menceroboh ladang beliau dan merosakkan tanaman2. anak-anak nabi dan peladang itu bergaduh, dan palestenian itu dipukul dan dicerca. kata anak2 nabi ya'kub, 'ayah kami nabi di kan'an, seluruh kan'an(suatu tempat di palestin) ini KAMI yang punya! sukahatilah kambing nak meragut kat mana pun.'

nabi ya'kub berkata pada anak-anaknya, palestenians ini sudah lama tinggal di sini, sejak nenek moyang mereka lagi! nenek moyang kita, nabi ibrahim dari tempat lain. kita ini hanya menumpang!

note:anak-anak ya'kub adalah antara generasi awal bani israel. sila relate dengan zionis menceroboh palestin zaman ini.

2. ketika nabi yusuf alaihissalam hendak dicampak ke dalam telaga oleh adik-beradiknya, baginda berkata, 'kalian anak-anak nabi! mengapa perangai sebegini, aku risau generasi bani israel akan datang melayan nabi-nabi mereka dengan lebih teruk lagi!'

note:which was proven true by history.

episode nabi yusuf dicampak:


kisah ni sangat SUPER panjang, sangat BANYAK episodes. mereka yang sedang exam mode, sila jangan jeles, dan tunggu sampai HABIS exam. :)

p/s:in these videos, the prophets' faces were illustrated, and the stories are very detailed, i dont know whether they are true, or sekadar tambahan penyedap cerita. wallahua'lambissawab. ambil sahaja pengajaran, lupakan yang meragukan?

2 comments:

  1. wah 45 episodes so far (ada lagi kot coming?)

    baru tgk 2 episodes.
    bahaya oh tempted nak tengok lagi. hu~

    ReplyDelete
  2. thanks ika buat kte teruja nak habis exam! hehe. doakan1

    ReplyDelete