Tuesday, May 18, 2010

kita ada deal tak?

bismillah,
of pilihanraya kecil sibu 16 mei.

"the understanding is quite simple. you help me i help you. ini bukan tipu!" [najib, minit 1.08]

"so kita ada deal tidak? ada ah? lu mau 5 juta kan, lu mau 5 juta, gua mau robert lau menang. lu takpayah keluar duit, wa kena keluar duit." [najib, minit 6.20+]

yang tidak boleh blahnya, at first najib said he'll give 3million for the flood, but when someone shouted 5 million, he said, ok 5 million pun 5 millionlah. erk, extra 2 juta begitu sahaja? tiada kertas kerja tiada bajet apapun? hehe 2 juta boleh bagi berapa keluarga bersamamutv3 makan ya?hehe.

now that robert lau lost, apa nasib warga sibu ya? duit rakyat, hak rakyatlah! bukan duit parti BN.

p/s:sejak bila atiqah tulis pasal politik?hehe theres a first time to everything. tapi atiqah bukan pengundi PR ya! atiqah hanya pemerhati neutral. sbb mengundi pun belum boleh lagi. lol.

9 comments:

  1. tak saba tunggu umur 21(berapa minggu saja lagi), kalau ada kat mesia, mmg nk pegi mengundi la

    huhu

    ReplyDelete
  2. just want to ask your opinion . if in 1 situation , ko kena mengundi , n calon yang ada , 1 muslim yang diketahui kehampehan dia dalam menjalankan tugas sebagai pemimpin , n 1 lagi calon non muslim yang bagus dalam menjalankan tugas nya . jika ko kena mengundi , siapa ko undi ? ni soalan serious . hehe . (xtau apsal aku gelak) .

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiMay 18, 2010 at 5:09 PM

    fazry:prinsipnya, undi the lesser evil.
    fath:next election iA, kite sume cukup 21. hehe.

    ReplyDelete
  4. what do u mean by lesser evil ? maksud aku , apa maksud evil dari sudut pandangan ko .
    jawapan ko general sangat . klu kes aku kasi , ko jawap apa ?

    ReplyDelete
  5. utk fuzzree: bagi saya sifirnya mudah, pilih yang beragama Islam. kerana walau apa pun, kerangka pemikiran dia masih lagi Islam.. mungkin kita x nmpak eh, tapi sangat2 penting kita mengekalkan majoriti 2/3 AP muslim dalm parlimen.
    lagi boleh baca kat

    http://satuperkongsian.wordpress.com/2010/04/28/nak-pilih-siapa/

    ReplyDelete
  6. akhialgebra: thanx for the answer .

    act , aku tau jawapan dia tue , sbb aku pernah tanya ustaz aku . cuma mungkin orang lain ada different opinion dan ada hujah dieorg . nampaknya ko pn ada hujah sama . ic . sbb dalam surah an-nisa' pun x silap ak ada mention . cuma ak xtau la , mcm mana pula pemimpin Islam yang dah tak ikut cara Islam tu ha . perlu ke kita pilih gak instead of non muslim . or just buat undi rosak . herm .

    neway akhialgebra thanx .

    ReplyDelete
  7. ada hadith (sori x igt matan n juga perawinya) yang mengatakan, taatilah pemimpin kamu selagimana dia solat dan juga menunaikan zakat..mungkin boleh cari syarah hadith ni.

    ReplyDelete
  8. yup najib dah janji tetap akan bagi walaupon kalah..dah bace paper aritu..alhamdulillah.

    ReplyDelete