Monday, May 24, 2010

of cycles up and down

bismillah,
ini leteran atau marah lama dahulu, dari seorang kakak kepada adiknya. terima kasih kakak. teringat, kerana minta di marah lagi.

marah di cycle 2:Sibukkan diri dgn baca buku islam, catch up on amalan, jgn biasakan tidur lepas subuh etc.

marah di cycle 1: (lebih panjang)

kakak: kaifa halukunna?
kakak: alhamdulillah..antunna afiah?
kakak: semua senyap2 ni
kakak: aina suara
kakak: jom2, semut semua mari smgt semula

adik1: sejak dua menjak ni xtau kenapa tak bersmgt sket

kakak:
tak bersmgt adalah cobaan yg halus...

adik1: dushh

kakak: mcmana hafalan antunna?

Adik2: hihi
Adik2: soalan bagus
Adik2: dah la nak dekat deadline nih

adik: hafalan-huaaa.

kakak: mmm iya soalan yg mmg bagus...

adik1: alamak jugak
adik1: hehe

kakak: kalau serious tntg hafalan nih mmg kna tasmi' with someone

Adik2: wah
Adik2: dush2
Adik2: baek!

kakak: tak kira la sesapa
kakak: sisters atau housemate

Adik2: okie dokie

kakak: at least one ayat per day
kakak: sbnrnya quran ni spatutnya jd pelincir kita
kakak: tak pyh tunggu tazkirah2 dari sesiapa

adik: tp kan, sllu mcm up seminggu, pastu down balik..
adik: penat la naik turun
adik: mengah
adik: hu


Adik2: sameeee

kakak: kita kena cek balik apa fungsi buat kerja setiap hari...untuk apa? kata nak cari reda allah..tp knapa kalau nak cari reda allah, iman tak naik?

adik: tk tahuu

kakak: ok ok...
kakak:
kena sentiasa dekatkan diri lg dgn org2 yg ingatkan dgn allah
kakak:
kalau tak de, kena dekatkan diri dgn buku2
kakak: buku islam byk kan?


adik: byk.. buku yg akak bg pon blum khatam..

kakak: hehe
kakak:
friends come and go but books will not go away from u
kakak:
tak de kaki nak lari

adik: haha comel..

Adik2: hait!
Adik2: ok akak

kakak: kalau ada tv kat rumah, tutup je lebih baik

adik: tp semangat tu macam ada kaki je, suka lari2..
adik: alasan2

Adik2: :D

adik: baik2!

kakak:
dunia kan penuh tarikan2..n benda lagha2
kakak:
kita kena set kan minda that this is easy



adik: sbb tu kene buang all the garbage out, hadith 12..[kak dina, 2010]

kakak: dont think that menghafal tu susah...
kakak: atau baca buku susah

Adik2: kena start suka dgn hafalan and baca buku2 tarbiyah


kakak: supaya kita rasa smgt and nak jugak abiskan juz

Adik2: betul2

kakak:
have to make extra effort
kakak: kalau kita ckp kita ni daie
kakak: then automatically byk yg kita kena buat to upgrade
kakak: takkan semester after semester sama je

adik1: aaaa dush2

kakak: byk plak tu pengisian yg lupa
kakak: peringatan untuk ana and antunna
kakak: :)


p/s: i love u hubban shadidan, kakak. fillah, inshaAllah.

3 comments:

  1. oh best222. huee. *risau dgn diri sendiri*

    ReplyDelete
  2. waaa, cam familiar ja ayat-ayat tersebut. pertemuan maya kita di suatu hari yg lalu. heheh.

    ReplyDelete
  3. atiqahmohammadkhuzainiMay 27, 2010 at 9:42 AM

    yin:100 markah :)

    ReplyDelete