Friday, May 14, 2010

takde harapan

bismillah.

kira-kira 20 tahun dahulu, generasi pakcik makcik telah menubuhkan sebuah pusat pendidikan islam. hebatkan mereka? despite keadaan masyarakat ketika itu, yang pakai tudung pun akan digelar hantu bungkus, mereka beriman, usaha 'kecil' mereka menebas hutan dan membina bangunan akan mampu mengubah masyarakat.

itu baru 20 tahun dahulu.

zaman sumayyah, zaman amar bin yasir. zaman itu, lagi lah tak nampak langsung harapan pada islam. but they believed. mereka beriman. tak boleh imagine kalau jadi amar bin yasir, ibu beliau syuhada pertama dalam islam. kalau kita agaknya yang jadi dia, dah resentful kat islam. mungkin akan mempersoalkan, mana dia bantuan kemenangan yang Allah dan rasulNya janjikan?kena seksa dan mati adalah!

but they believed, so strongly. bila rasulullah beritahu amar ibu beliau masuk syurga, beliau beriman. dengan sesungguh hati.

pengajaran:jadilah seperti amar bin yasir bila diuji, bila nampak seperti tiada harapan. bertambah iman, dan bukan mempersoalkan. huk. beriman sepenuh hati dengan janji Dia, yang islam akan bangkit dan menang kembali.

hasil perbincangan usrah yang best jiddan dengan kakak, hani, nad.
bilik hani,
730-1130pm.
bristol,
uk.

2 comments:

  1. so, everything ade harapan la kan? mcm ne pun.. hee

    ReplyDelete
  2. atiqahmohammadkhuzainiMay 16, 2010 at 5:42 PM

    shikin:true!sebab Allah boleh buat apa saje :)

    ReplyDelete